Kotlety z soczewicy

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia polska , dodano: 2010-02-15
  • Kotlety z soczewicy

Składniki:

Przygotowanie:

*Z ilości soczewicy, którą podałam uzyskacie naprawdę dużo kotlecików- ja część zamrażam.


Soczwicę płuczę, gotuję aż stanie się miękka (ok. 20 minut), odcedzam,a następnie miskuję blenderem lub praską do ziemniaków.

Do masy dodaję podsmażoną cebulkę i czosnek, przyprawy. Jeśli masa jest za rzadka i kotleciki rozpadają się możesz dorzucić jajko i/lub bułkę tartą.

Kotlety możesz dodatko panierować.


Jeśli chodzi o dodatkis makowe - ja dorzucam właściwie wszystko co mam w domu, pod ręką - dodawalam paprykę, rzodkiewki i inne warzywa - w tym wypadku bułka tara do zagęszczenia będzie niezbędna.

Takie kotleciki możesz zrobić z soi, grochu - ciecierzycy.

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-12-14 18:03:13
    anka_bunio
    2
    Lubię soczewicę w wielu wariantach smakowych, ale ta średnio mi pasowała. Nie wiem, jaki ogrom przypraw musiałabym dodać, żeby urozmaicić jej smak. Zachowuje typowe cechy soczewicy, a więc jest sycąca, ale jednocześnie pojawia się jakiś nieznośno mdły, grochowy posmak.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem