Pyszna krucha siekana szarlotka (szybka, bez wyrabiania)

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-02-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna krucha siekana szarlotka (szybka, bez wyrabiania)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna krucha siekana szarlotka (szybka, bez wyrabiania)

Składniki:

  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • żółtko z jajka [3 szt.]
  • margaryna [250 g] ((może być masło))
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • śmietana [2 łyżki] (gęsta, np. 18%)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • jabłka [2 kg] (najlepsze są kwaskowe)
  • cukier [6 łyżek] (do smaku, ilość zależy od tego jak kwaśne są jabłka)
  • cynamon [0.5 łyżeczki]
  • białko z jajka [3 szt.]
  • cukier puder [6 łyżek]
  • woda [6 łyżek]

Przygotowanie:

Składniki podawane są kolejno na ciasto (od mąki do proszku), masę jabłkową (od jabłek do wody) i bezę (białko i cukier puder).

Przygotowanie ciasta:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder (1/2 szkl), proszek do pieczenia, dodajemy śmietanę, margarynę (masło).

2. Rozbijamy jajka - oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wędrują do reszty składników, białka natomiast do osobnej miseczki, gdyż wykorzystamy je później do przygotowania bezy.

3. Wszystkie składniki są już w misce, więc przystępujemy do właściwej części przygotowania ciasta. Jak sama nazwa mówi - jest to szarlotka SIEKANA, w związku z czym nie wyrabiamy składników ręką, a siekamy dużym nożem w misce, do otrzymania sypkiego ciasta (możliwie jak najmniejsze "grudki" )

4. Przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, kilka razy mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, dodajemy cukier zwykły i cynamon. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę do rozpuszczenia cukru.
Pozostawiamy do przestygnięcia. Należy zwrócić uwagę, by jabłka nie miały zbyt dużo wody, w przeciwnym razie może wyjść zakalec.

5. Wcześniej przygotowane ciasto wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko wyrównujemy przyklepując delikatnie dłonią.

6. Na ciasto wykładamy przestygnięte jabłka.

7. Przygotowujemy bezę - białka + 6 łyżek cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka.

8. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni, przez 35 minut.

UWAGI:
a) Proponuję najpierw przygotować nadzienie jabłkowe, by miało czas przestygnąć, podczas gdy będziemy przygotowywać ciasto.

b) Można zrobić ciasto w innej wersji, w kolejności 2/3 ciasta, jabłka, pozostała 1/3 ciasta, beza. Ja jednak wolę w wersji takiej jak napisałam wyżej. To już kwestia indywidualnych upodobań.

c) Jabłka można zastąpić innymi owocami np. śliwkami. Ciasto jest świetną bazą

d) Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, podawana z kleksem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych/śmietankowych (bądź innych ulubionych). Dla mnie najlepsza w wersji ciepłej zaraz po upieczeniu, jednak wówczas trzeba się liczyć z tym, że będzie się rozpadać. Dla zachowania walorów estetycznych najlepiej poczekać aż ostygnie i podgrzewać.

Zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia jej "wnętrza".

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • izabelc, 2016-12-04 17:57:53
    izabelc
    Polecam również szarlotkę z połówkami jabłek równie pyszna https://www.youtube.com/watch?v=PJPVoY9b0vg
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem