Ciasteczka z kleiku ryżowego

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2010-02-15
  • Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

  • kleik ryżowy [1 op.]
  • margaryna [0.75 kostki]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • jajka [3 szt.]
  • powidła [0.5 ] (słoiczka - powidła śliwkowe, można zastąpić marmoladą)

Przygotowanie:

Gdy zorientowałam się, że jeszcze nie ma na Smacznym przepisu na takie pyszne ciasteczka, czym prędzej postanowiłam go dodać, nawet bez zdjęcia. Zdjęcie postaram się dodać za jakiś czas, przy następnym pieczeniu.

Gorąco polecam wypróbowanie - nie znam osoby, która po spróbowaniu miałaby inną opinię, niż taką iż te ciacha są pyszne!! Oczywiście są gusta i guściki, dlatego najlepiej wypróbować i samemu wyrobić sobie opinię.

1. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, do uzyskania jednolitej masy (nie będzie ona gładka ze względu na strukturę kleiku ;) )

2. (najlepiej) dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

3. Od ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę w środku.

4. Dziurkę wypełniamy powidłami śliwkowymi (można dać np. marmoladę, ale powidła śliwkowe pasują tutaj wg mnie najlepiej).

5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 minut.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem