Musaka

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia grecka , dodano: 2010-02-15
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Musaka
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Musaka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Musaka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Musaka
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Musaka
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Musaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części (szybciej się gotują), obmyć i ugotować w osolonym wrzątku, następnie odcedzić i utłuc na piure (albo przez praskę). Wymieszać z masłem, żółtkami i doprawić gałką muszkatołową.

Bakłażan umyć, odciąć nasadę ogonka, pokroić w kostkę. Cebulę i marchew obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć pokrojone warzywa i smażyć mieszając przez 3-4min. Dodać zielony groszek, wlać 1 szklankę wody wymieszaną z koncentratem pomidorowym, dusić 15min. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tymiankiem i oregano. Można posmakować, gdy ja robię sos, mocno czuję koncentrat ale nie należy się tym zbytnio martwić bo później nie jest aż tak wyczuwalny.

Mięso również przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tymiankiem i oregano oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Usmażyć jak na spagetti następnie dodać do sosu. Wymieszać i pogotować jeszcze z 10min (zazwyczaj marchew jest jeszcze troche twardawa).

Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć masą mięsną, na niej ułożyć ziemniaki (można wycisnąć dekoracyjnie za pomocą szprycy).

Musakę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 30-40min.

Danie można spokojnie przygotować dzień wcześniej i dopiero an drugi dzień zapiec.
Grzechem nie będzie niedodanie bakłażana jeśli go akurat nie mamy :)
Ziemniaki dosłownie rozpływają się w ustach (ale to może zależy też od gatunku, ja użyłam tych z Biedronki).

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.57 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • portier, 2010-02-16 00:58:34
    portier
    3
    Pychota!! ziemniaczki wrecz rozplywaja sie w ustach! danie swietne na rodzinny obiadek, w sam raz dla 4 osob
  • Martilla, 2010-02-17 15:41:16
    Martilla
    Bardzo lubię takie zapiekanki a twoja wygląda rewelacyjnie.
    Komentarz
  • carmelova, 2010-02-28 12:22:05
    carmelova
    3
    Mój Tż kocha mussakę, dla mnie to też fantastytczne danie, chociaż dość pracochłonne. Jednak my robimy mussake troche inaczej. Na spodzie układamy smażone plasty ziemniaków, zalewamy beszamelem, na to sos pomidorowo-ziołowo-mięsny, znów beszamel, na wierzchu układamy plastry grillowanego bakłażana i cukinii. Podajemy z parmezanem.
  • hania811, 2010-03-02 10:16:35
    hania811
    Musaka z pure ziemniaczanym to taka musaka po angielsku bardziej
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-05 12:40:00
    Berlinianka
    2
    Bardzo fajny przepis. Dla odmiany można zrobić ziemniaki na górze a nie na dole
    Bardzo ładnie Ci to wyszło, tak sobie myślę, że to takie pokazowe danko dla gości, niby nic wielkiego, ale w tej formie to inna inszość
  • paula78, 2010-03-05 12:47:40
    paula78
    Uwielbiam musake ,najlepsze w Bułgarii ,mniam
    Komentarz
  • Smynio, 2010-03-05 13:45:29
    Smynio
    Bardzo ładnie wygląda Na pewno smakuje dobrze. Plusik za dużą ilość zdjęć i pomysłowość
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-23 14:03:56
    koszatniczka320
    omg! jest piękna! nie przepadam za bakłażanem ale chyba poprostu go ominę! to będzie hit na weekend
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-23 21:58:28
    zlosliwiec
    Koszatniczka, karolciaaa - oszustwo w konkursie jest przestępstwem. Dlaczego nabijacie głosy jednej użytkowniczce? To nieuczciwe i kryminogenne!
    Komentarz
  • KarolinaK, 2010-06-25 19:29:06
    KarolinaK
    2
    Zrobilam dzis! Pycha, bardzo mi i TZ'owi smakuje! Na pewno zrobily jeszcze raz! Dziekujemy za super przepis!
  • nieprzytomna, 2010-06-25 21:36:27
    nieprzytomna
    Dodaję do ulubionych i na pewno niebawem wypróbuję Przepis wydaje się być ciekawy, nigdy czegoś takiego nie jadłam, mam nadzieję, że mi zasmakuje
    Komentarz
  • aafk, 2010-07-21 16:01:48
    aafk
    3
    Właśnie zrobiłam na obiad i smakuje naprawdę super! Ja bakłażana myje i sypie solą żeby pozbyć się tej goryczki. Potem znowu myję i już normalnie siekam tak jak w przepisie. Dziękuję za super przepis!
  • KarolinaK, 2010-08-19 21:50:06
    KarolinaK
    I zrobilam dzis raz jeszcze . Jutro smakowanie ;P
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-08-30 23:44:23
    aleksaa
    aafk, dzięki za uwagę, faktycznie tak się powinno robić ja po prostu częściej robię bez bakłażana dlatego zapomniałam o tym napisać.

    Super, że musaka Wam smakuje
    Komentarz
  • buksiulka25, 2010-10-29 19:15:23
    buksiulka25
    R E W E L A C J A ! ! !
    Komentarz
  • buksiulka25, 2010-10-29 19:15:55
    buksiulka25
    R E W E L A C J A ! ! ! !
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-11 15:46:42
    anka_bunio
    3
    To pierwsza musaka, jaką jem. Wersja wege - także smaczna, więc mogę śmiało polecić. Nigdy nie jadłam tradycyjnej, ale twoja jest bardzo dobra.
  • Carrolyn, 2010-12-30 15:18:43
    Carrolyn
    3
    udało mi się dziś zrobi - wyszła rewelacyjna . Moja pierwsza musaka w życiu a TŻ zachwycony )). Dzięki za przepis
  • Kitka11, 2012-01-30 13:59:06
    Kitka11
    2
    Ta zapiekanka ma niewiele wspolnego z musaka, niemniej jednak smaczna - polecam.
  • Veteran, 2012-01-31 10:42:51
    Veteran
    wow, góra wygląda wspaniale, ciekawe jak smakuje z pewnością kiedyś wypróbuję
    Komentarz
  • ania1274, 2012-02-02 17:12:58
    ania1274
    1
    Zrobiłam i jest pycha, tyle że bakłażana nie dałam bo akurat nie miałam, zamiast tego pieczarki, ale i tak była przepyszna
  • DudiBoy, 2012-02-04 17:49:25
    DudiBoy
    Pięknie wykonana.
    Komentarz
  • DoriskaJ, 2012-02-05 15:47:37
    DoriskaJ
    1
    Oryginalne, smaczne danie. Przyrumienione puree ziemniaczane na wierzchu jest wyjątkowo smaczne.

  • dzyka, 2012-03-27 16:51:43
    dzyka
    2
    Przypomina mussake jedynie z nazwy, poniewaz inaczej sie ja robi. Dla mnie jest to zwykla zapiekanka, oczywiscie nie zmienia to faktu, ze byla dobra.
  • booziaczek, 2012-04-25 08:00:09
    booziaczek
    1
    pyszne i pomysłowe ze zamiast beszamela ziemniaczki z gałka i te zawijaski takiej elegancji dodaja daje 5 małzek wcinał az mu sie uszy trzęsły
  • studentkaAM, 2014-07-19 18:45:06
    studentkaAM
    0
    Przepyszna i syta zapiekanka. W smaku faktycznie przypomina musakę, jaką zazwyczaj jadam w greckiej restauracji. Rodzinie smakowało a to najważniejsze
  • jotanna, 2014-09-17 21:34:59
    jotanna
    0
    Może i to danie nie ma zbyt wiele wspólnego z musaką, nie wiem, bo nie znam się na tyle , zrobiłam jednak ją według tego przepisu już wielokrotnie i jest przepyszna!
  • Gogonek, 2014-10-11 09:55:04
    Gogonek
    0
    To musi być pyszne, nie ma cudów. Na pewno jutro zrobię.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe