Maki-zushi

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2010-02-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Maki-zushi

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw płuczemy ryż, aż woda będzie czysta. Następnie wsypujemy go do garnka i dajemy 1,5 razy więcej wody niż mamy ryżu. Ryż gotujemy nie podnosząc przykrywki do wchłonięcia całej wody czyli około 20min. Po ugotowaniu ryż mieszamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut.

W szklance przygotowujemy mieszankę do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i mieszamy z ryżem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Czas na zwijanie.

Kładziemy na stole bambusową matę do zwijania, a na niej arkusz nori. Na 1/3 arkusza nakładamy ryż i dokładnie rozsmarowujemy po powierzchni. Na środku warstwy ryżowej robimy przez całą szerokość wgłębienie i smarujemy wasabi. Następnie wkładamy pasek ryby i warzywa (patrz zdjęcie). Ja najczęściej używam łososia z ogórkiem lub awokado, ryby wędzone też smakują dobrze.
Chwytamy matę do zwijania i zwijamy (patrz zdjęcie). Trochę trudno opisać proces zwijania, ale można pewnie zobaczyć gdzieś na youtube :)
Gotowy rulon sushi odstawiamy do nasiąknięcia wilgocią z ryżu i zwijamy następny. Po zwinięciu wszystkich arkuszy nori, kroimy rulony na mniejsze części i już można jeść.

Najlepiej smakuje z klasycznym sosem sojowym, sosem sojowym z dodatkiem wasabi lub imbirowym sosem TaoTao.

W celu oczyszczenia kubków smakowych zagryzamy imbirem z zalewy i jemy dalej.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-02-16 11:47:09
    28nana
    3
    z sushi jest tak że albo się je uwielbia albo nienawidzi... ja należę do pierwszej grupy....

    gwiazdki za:

    + doskonałą, obrazową fotorelację z montażu ( podejrzewam, że wiele osób skorzysta - bo może i czytało jak się to cudo robi - ale jak ktoś pokaże to już inna bajka )
    + bardzo jasno napisaną recenzję
    + i wogóle ;-)
  • kropka75, 2010-02-16 11:55:18
    kropka75
    2
    Nie jadam surowych rybek, ale...

    Piękne fotki, ładny opis, no i jestem pełna podziwu za taką zabawę. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy.

    Cudne obrazki. Brawo.
  • VanDerKamp, 2010-02-16 12:19:35
    VanDerKamp
    Dzięki za docenienie fotek. W pełnym rozmiarze wyglądają jeszcze lepiej. Być może gdzieś umieszczę kulinarną galerię

    @kropka75 - jak nie lubisz surowych, to możesz użyć wędzonych np. halibuta albo maślanej. Na ostatnim sushi u mnie pojawili się nawet wegetarianie, więc kilka porcji było z samymi warzywami.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 12:30:36
    kropka75
    A zrobisz mi z taką wędzoną? (Ale to za kilka miesięcy, teraz mi nie wolno. ) Ja się chyba nie nadaję na takie zabawy... choć obrazki kusza.

    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-16 14:53:59
    zlosliwiec
    0
    WOW! Ale przepis, no i trafiony-zatopiony - dzisiaj jem sushi
    Fotki, opis pierwsza klasa.

    Mam tylko pytanie - ryż gotujesz na wolnym ogniu?
  • VanDerKamp, 2010-02-16 14:57:31
    VanDerKamp
    Eee, kuchenkę mam na prąd, ale jeśli o ogniu mowa to rzeczywiście minimalny. Żeby się ryż przypadkiem nie przypalił, ale jednocześnie ugotował.
    Zdjęcia w większej ilości i lepszej jakości już niebawem się pojawią
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-16 15:06:22
    zlosliwiec
    Dzięki za odpowiedź
    Komentarz
  • hihi, 2010-02-16 15:15:06
    hihi
    2
    Ohh... uwielbiam sushi i jak zabieram się do robienia to wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu - caaalutka decha maków

    Uwielbiam łososia, ale moim zdaniem nic nie smakuje lepiej niż tuńczyk! A sama robię też z krewetkami (zarówno surowe, jak i na chrupko z tempurze), czy np. wędzonym węgorzem

    Super zdjęcia, fajny opis, 5 za całość
  • VanDerKamp, 2010-02-16 15:19:32
    VanDerKamp
    Więcej i większe fotki: http://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=8307
    Smacznego ;-)
    Komentarz
  • kulbit, 2010-02-18 15:29:59
    kulbit
    1
    Kolejny rewelacyjny przepis!
    Mogłabym to jeśc każdego dnia

    Hihi ja tez wolę tuńczyka

    Kropka wbrew pozorom to nie jest takie trudne Skoro ja zrobiłam!
  • atena1975, 2010-02-28 09:47:03
    atena1975
    1
    Po prostu powalajaca relacja z przygotowań to lubie bo sam przepi czasem nie wystarcza aby wyszło ładnie i smacznie dzieki za kolejny fajny przepis
  • joanasz, 2010-06-18 15:29:58
    joanasz
    Wlasnie zamierzam robic, ale w wersji dukanowej
    Komentarz
  • daget, 2010-11-04 18:21:07
    daget
    Maty nie mamy, ale ze zwijaniem dajemy sobie rade i bez tego. Wcale nieskomplikowana potrawa nawet dla laika, wystarcza sprawne palce, dobrze ugotowany ryz i ostry noz. Wasabi i sos sojowy to podstawa. Najlepsze z wedzonym lososiem. I jadane paleczkami.
    Komentarz
  • jagaaaaa, 2010-12-12 01:58:54
    jagaaaaa
    wow! dziękuje za super przepis! kiedyś na pewno będę na tyle odważna aby wypróbować! uwielbiam sushi
    Komentarz
  • beatraxx, 2010-12-27 22:38:42
    beatraxx
    Hej. Mam pytanko a własciwie kilka bo lubie pytania heh słyszałam że samemu robić sushi to droga sprawa? mogla byś mi podać lub ktokolwiek orientacyjne ceny nori, tej maty co ułatwia zawijanie (tak sądze) i octu ryzowego? no i czy ta mate mogę zastąpić np sciereczką jak to się robi np przy roladzie biszkoptowej. Prosze o odp
    Komentarz
  • Betty83, 2010-12-27 23:00:22
    Betty83
    Nie jestem autorką przepisu, ale mogę odpowiedzieć - sushi nie wychodzi tak drogo, gdy się robi dla kilku osób. Np: 6 osób - zrzutka po ok 15-20zł. Część składników zostanie na następny raz. Składniki najlepiej kupić w sieci. Nori stacjonarnie kupowałam w Kauflandzie za
    Komentarz
  • Betty83, 2010-12-27 23:11:43
    Betty83
    1
    (a czemu tak ucina???)
    za mniej niż 10zł.
    Ściereczką raczej maty nie zastąpisz, ale ja używam takiej najzwyklejszej podkładki bambusowej ze sklepu agd i zwija całkiem zgrabne maczki. Powodzenia!
    Przepis na 5 - robię tak samo, tylko jeszcze, zgodnie ze sztuką, ryż wachluję po ugotowaniu.
  • _Gosiaczek_, 2011-01-24 20:25:00
    _Gosiaczek_
    Zrobiłam maki, wyszło śliczne. Tylko mam problem z przełknięciem :/ Nori jest gumowate.
    Komentarz
  • Skyrim1, 2012-02-15 14:37:57
    Skyrim1
    Nie zgodze się z opisem aby "maki pozostawić do nasiąknięcia wilgocią z ryżu" - jeżeli wstawiasz już przepis na sushi to przynajmniej poczytaj o tym trochę, maki nie ma nasiąkać ponieważ mata wtedy nasiąka i robi się gumowata co uważane jest za nietakt i nie smaczne. Ryż ma być kleisty ale mata nie ma być gumiasta, ta część przepisu nie jest zgodna z tradycyjnym sushi niestety.
    Komentarz
  • Layla79, 2012-06-05 11:13:28
    Layla79
    my jesteśmy namiętnymi żarłokami sushi, więc też już kilka lat temu zaczęłam robić sushi sama.
    wystarczy zrobić jedne konkretne zakupy na allegro, wszystko co potrzebne czyli 1 kg imbiru, 1 l sosu sojowego, 0,5 l mirin, biały sezam, czarny sezam, wasabi, płaty nori 50 szt.,ocet ryżowy, ryż do sushi 2 kg -można kupić za ok. 120 zł. takie ilości wystarczą nam na wiele wiele imprez z sushi. z doświadczenia mogę powiedzieć, że wielki słój imbiru nie psuje się w lodówce nawet 2-3 mce. matę do zwijania często dodają gratis do zakupów. poza tym, trzeba ją mieć, kosztuje 10 zł,więc bez przesady.

    wydawszy te 120 zł możemy potem tylko dokupywać kawałek łososia, ogórka, surimi, awokado za 30 zł i zrobić wiele zestawów wartych po 150 zł w knajpie.
    co do zakupów proponuję wyłącznie sos sojowy kikkomann, imbir różowy, ocet ryżowy mitsuko czy coś takiego. wasabi i sezam często dodają gratis.

    połączenia:
    pieczony w folii kawałek łososia wsadzić do maków, polać sosem kabayaki /przepis w necie-sos sojowy, mirin, cukier/, sos kabayaki można z miesiąc przechowywać w lodówce, więc raz zrobiony służy dłużej, poza tym robi się 10 minut.
    gotowana krewetka, majonez, szczypiorek
    pasta z tuńczyka-tuńczyk z puszki, sparzony siekany por, cukier, sól-pasta jest obłędna, cukru łyżeczka na puszkę
    można zrobić pasty z gotowanej ryby, wtedy zawijamy jak california roll i obtaczamy w sezamie.
    lubię też surowego łososia z serkiem philadelphia i avocado

    ale najbardziej krewetki. krewetki powinny być w sumie te grube tygrysie, ale moim zdaniem można napakować jakiekolwiek, ja najbardziej lubię właśnie z krewetką i musi być szczypiorek-on podkręca smak krewetki.

    california roll można też obtoczyć w kawiorze tym za 10 zł,wygląda obłędnie.

    także wcale nie muszą być surowe ryby. wędzonych ja osobiście w sushi nie lubię. acha, jadłam też sushi z pieczoną kaczką, smażoną skórą łososia, chyba nawet gdzieś podawali z wołowiną.

    osobiście ryż gotuję jednak inaczej-stosuję proporcję szklanka suchego ryżu na 1,2 szklanki wody. po opłukaniu ryż zagotowuję bez pokrywki, następnie przykrywam, zmniejszam ogień na minimum , gotuję 10 minut, po tym czasie odstawiam i sobie stoi taki przykryty 20 minut. ryz zawsze wychodzi idealny. co do zaprawy, to wazna jest moc octu, najlepszy ocet mitzukan.polecam tez zrobienie sosu kabayaki-to ten słodki lepki syrop, jaki podaja w knajpach do grilowanego sushi. w garnku gotujemy sos sojowy, duzo cukru i mirin,pycha!
    Komentarz
  • Syl993, 2012-12-28 20:14:55
    Syl993
    0
    Kocham sushi, moge je jesc codziennie. Jako, ze jestem w ciazy to nie moge jesc ryby surowej, wiec upieklam sobie lososia i nadal moge cieszyc sie tym smakolykiem a juz coraz lepiej idzie mi zawijanie ;d.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem