pstrąg w ziołach prowansalskich

autor: , kategoria: ryby, dieta South Beach, dania niskokaloryczne , dodano: 2010-02-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pstrąg w ziołach prowansalskich

Składniki:

Przygotowanie:

1) w sklepie rybnym ( lub jeśli ktoś nie ma takiego szczęścia że w jego mieście jest taki - to w markecie ) kupujemy pstrąga - najlepiej patroszonego ( ale z głową ) - chyba że czujecie się na siłach sami go wybebeszyć

2) przynosimy do domu, myjemy, delikatnie solimy po z każdej strony ( i w środku )

3) układamy na folii aluminiowej, okładamy wiórkami masełka z każdej strony ( i w środku )

4) traktujemy ziłami prowansalskimi z każdej strony ( i w środku )

5) zawijamy w folię ( w ulubiony sposób - ale tak, żeby można było troszkę rozwinąć i zajrzeć do środka ) i wkładamy do piekarnika
i teraz tak: mój piekarnik pamięta czasy kiedy piekło się na ilość zdrowasiek ... więc ja po prostu sprawdzam po ok 20 min czy mięsko jest białe i odchodzi od ości - jeśli tak - to już, jeśli nie - to jeszcze

myślę zatem że ok 20 - 25 min w 200stC powinno być ok

6) wyjmujemy ( uwaga BARDZO gorące ), przekładamy na talerz... skrapiamy cytrynką ( pokrojoną w ćwiartki ) i .... smacznego

7) można podawać z :

- fit: bukietem warzyw na parze,
- fat: frytasami :P

smacznego

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • VanDerKamp, 2010-02-16 12:24:35
    VanDerKamp
    2
    O, a ja zamiast ziół prowansalskich daję pokrojoną cebulę w plasterki i jakąś przyprawę do ryb.
    A najlepiej smakują własnoręcznie złowione pstrągi w Bieszczadach
  • kropka75, 2010-02-16 12:41:58
    kropka75
    2
    Pycha. Jadam to cudo jak jestem w górach, a pstrąg jest łowiony bezpośrednio ze źródełka. Niebo w gębie.
    Najlepszy z gałązkami w środku - taki pachnący, że ach. Czasem jeszcze z czosnkiem.

    Robisz na jakich ziołach, suchych czy też hodujesz własne w donicach? Jakoś z tych w proszku nigdy nie miałam odwagi...
  • 28nana, 2010-02-16 13:13:53
    28nana
    to jest tak:

    jak wyrosną w doniczkach - to żywe ( ostatnio na bazylii pojawiły mi się takie jakby muszki!!!!!!!!!! )
    jak nie - to suche - też dają radę

    wersja mini zakłada sam żywy koperek

    smacznego

    ps a jak do tego pstrąga zrobić grzanki z masłem czosnkowym i serem....
    ratunku!!!

    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 13:21:00
    kropka75
    Ja nie mam szans na żywe w domu, bo koty zjadają.

    Mówisz z suchych goryczy nie ma? To biedny mój mąż, będzie żył na rybach teraz. )))

    Dzięki za odp.
    Komentarz
  • hihi, 2010-02-17 09:38:30
    hihi
    3
    Robie to samo, prawie tak samo, ale zawsze z suszonymi (plus pieprz, ale u nas w domu wszystko się pieprzy...)

    Kropka, u mnie nie mają co zjeść, bo nie zdązy wyrosnąć, a już doniczuszki rozkopane... i z suszonych nie ma goryczy.

    W moim nowym piekarniku z timierem zwykle wystarcza piec dokładnie tak jak napisałaś 20-25minut, zależnie od wielkości rybki. Z termoobiegiem to w 15min. sie upiecze.

    Zwykle pieczemy rybe więcej, aby zostało na nastepny dzień do sałatki, bo mi na zimno też barrrrdzo smakuje.
  • 28nana, 2010-02-17 10:03:49
    28nana
    nowy piekarnik...
    szczęściara....
    zazdroszczę....

    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-29 08:20:19
    28nana
    zdjęcie dodane ( na zachętę do samodzielnego wykonania )
    Komentarz
  • judith8, 2010-04-15 08:32:15
    judith8
    2
    nawet bez zdjecia moj maz juz sie nastawil na to danie i ta 5 jest od niego; ja ryb nie jadam, ale zrobilam mu pstraga, hmm nie powiem ze dziwnie jak ryba lypie na ciebie okiem
    w kazdym razie zjadl wszystko i powiedzial ze ten smaczny wizaz to fajna sprawa
    rybka z termobiegiem gotowa byla w 15-20minut podalam z warzywami robionymi na parze
  • Fuksik1201, 2010-05-18 13:33:12
    Fuksik1201
    właśnie dzisiaj kupiłam pstrąga w rybnym i zrobię wersję z koperkiem
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-28 17:05:39
    ewelline
    1
    lubię takiego pstrąga, jeśli nie mam świeżych ziół to koperek jest obowiązkowy a nawet jak zioła są i koperek daje bo lubie

    Ja preferuje z pieczonymi ziemniaczkami a głowę odcinam bo nie mogę na nią patrzeć, widzę ze nawet oko mu zostawiłaś
  • monyczkaaa, 2011-05-11 18:46:02
    monyczkaaa
    1
    przepis świetny. Ale mam jedno pytanie, czy pstrąga koniecznie trzeba piec z łbem?
  • mircia14, 2011-08-14 14:40:46
    mircia14
    1
    Zrobiłam dzisiaj na obiad z tego przepisu i było przepyszne Tyle, że ja obcięłam głowę i wszystkie niepotrzebne rzeczy , do naczynia żaroodpornego wlałam wodę i trochę oliwy, dodałam zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszałam, dodatkowo do środka ryby nasypałam zioła prowansalskie i dodałam sok z cytryny, rybę obtoczyłam w tamtej wodzie i smażyłam
    Zjadłam z ryżem brązowym w tym sosie z ryby i ogórkiem kiszonym i było bardzo dobre - świetnie dobrana przyprawa

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem