Lazanie luksusowe

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-02-16
  • Lazanie luksusowe

Składniki:

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwe na średnim ogniu. Wrzuć cebule z czosnkiem i smaż 5-7 minut, aż cebula zmięknie.

Włóż mięso i rozgnieć je drewnianą łyżką. Smaż, często mieszając, 5-7 minut, aż mięso będzie gotowe.

Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylie, cukier, oregano i papryke. Przykryj garnek i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach sos powinien lekko zgęstnieć. Spróbuj i przypraw do smaku.

Ugotuj listki ciasta na lazanie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ciasto powinno być ugotowane, ale twarde. Odcedź je i zalej zimną wodą.

W dużej misce wymieszaj szpinak, jajka, sól i pieprz.

Odcedź ciasto na lazanie. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź 1/2 szklanki sosu. Następnie ułóż 5 listkow ciasta. Jeśli się nie zmieszczą, możesz nakładać jeden na drugi. Na cieście rozsmaruj połowe masy ze szpinakiem. Posyp żółtym serem. Powtórz wszystkie warstwy. Na ostatniej warstwie sosu ułóż pozostałe listki ciasta. Posmaruj je resztą sosu i posyp żółtym serem.

Kiedy potrawa będzie gotowa do pieczenia rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni Celcjusza. Przykryj naczynie folią aluminiową. Piecz lazanie 40 minut. Zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 15 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem