Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)

autor: , kategoria: naleśniki, dodano: 2010-02-16
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)

Składniki:

Przygotowanie:

W wersji na słodko:

Jajka wbijam w całości do miski i rozbełtuję. Dodaję cukier i mieszam dalej. Dodaję do tego mąkę, mleko i mieszam dalej. Czasami też daję cukier waniliowy dla posmaku i aromatu. Następnie dodaję wodę i mieszam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Jak patelnia już się rozgrzeje i widzę, że oleju jest za dużo to zlewam go. Robię pierwszego placka.
Następnie resztę oleju dodaję do ciasta i mieszam aby wszystko się połączyło. Potem już na patelnię nie daję wcale oleju, bo wystaracza to co jest w cieście.

Ciasto nalewam chochlą do zupy i wychodzą mi bardzo cieńkie naleśniki :).
Z podajnej proporcji wychodzi mi ok.12 szt robionych na patelni ok 26cm.
Gdy chcę zwiększyć ilość naleśników to podwajam ilość wszystkich produktów OPRÓCZ oleju.

W wersji na słono:

Robię wszystko identycznie tylko zamiast cukru dodaję szczyptę soli.

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 20 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • earring, 2010-02-16 16:55:38
    earring
    2
    ja robię trochę inaczej. Każdy lubi inne i każdy ma swoje. ja dodaję kilka sekretnych składników, które czynią naleśniki dla mnie idealne. Nie mniej jednak te też wydają się pyszne
  • Berlinianka, 2010-02-16 17:26:50
    Berlinianka
    5
    Sól powinna być zawsze, ma wpływ na konsystencję, a poza tym poprawia smak słodkiego farszu.
    Cukier w cieście naleśnikowym fajna sprawa, ale dla mało sprawnych smażących może sprawić, że przypalą swoje dzieła, bo cukier się szybko karmelizuje
    Ponadto, jak już się tak rozpisuję zamiast się uczyć o_O, to ciasto naleśnikowe powinno postać ok 20, po spreparowaniu, wiem to a chyba jeszcze nigdy nie czekałam więcej niż 5 min. hahah.
    Olej w składnikach to do ciasta czy do smażenia?
    Polecam Ci dolewanie go do ciasta zamiast co kilka naleśników, zupełnie inny efekt. Przed pierwszym naleśnikiem palcem rozsmarować kilka kropel oleju i mocno rozgrzać i fajnie się smażą.
  • gaga87, 2010-02-16 17:45:10
    gaga87
    3
    bardzo lubię takie przepisy "szklankowe", gdzie ilość składników podana jest w szklankach. Oszczędza to dużo czasu przy ważeniu. Niektórzy robią na oko, ja nie potrafię dlatego robię z przepisu.
  • Sensuel, 2010-02-16 19:51:22
    Sensuel
    Berlinianka....ja daję odrobinę oleju na pierwsze smżenie na patelnię.Na kolejne wlewam olej do ciasta i już więcej nie oliwię patelni,bo nie ma takiej potrzeby .Wyraźnie w przepisie przecież napisałam ))))
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-16 19:58:53
    Berlinianka
    Ty patrz, nie doczytałam xD
    Komentarz
  • mooonik, 2010-02-24 11:05:57
    mooonik
    4
    Robię naleśniki bardzo podobnie, jednak do ciasta dodaję tylko łyżkę oleju, w zupełności wystarcza, szczypta soli bez względu na to czy robię na słodko czy na ostro
    no i obowiązkowo woda gazowana, która powoduje, że naleśniki nie wychodzą bardzo suche tylko lekko pulchne
    Polecam, jak pisze Berlinianka odstawić ciasto na ok pół godz, lepiej się smaży
  • Kinga 72, 2010-02-28 17:18:04
    Kinga 72
    Ja dodaję jeszcze szczyptę sody, żeby były pulchniejsze lub wodę mineralną.
    Komentarz
  • Kinga 72, 2010-02-28 17:18:59
    Kinga 72
    Oczywiście miałam na myśli wodę gazowaną
    Komentarz
  • uparta Marti, 2010-03-16 21:18:34
    uparta Marti
    2
    robie z identycznego przepisu. ale wodę dodaje tylko gazowaną-naleśniki wychodzą wtedy zupełnie inne,smaczniejsze.
  • koszatniczka320, 2010-03-16 23:39:28
    koszatniczka320
    2
    zgadzam się z Berlinianką, ciasto powinno chwile odczekać aż mąka wsiąknie reszte skladnikow, szczypta soli jest obowiązkowa nawet przy slodkich potrawach

    co nie zmienia faktu że ładne te Twoje placuszki
  • LadyDay, 2010-04-05 18:00:20
    LadyDay
    1
    Robiłam prawie wg tego przepisu (tylko mniej wody dałam) i skorzystałam z rad w komentarzach (robiłam na słodko ale i tak dodałam soli troszeczkę) i wyszły napraaawdę pyszne
  • La Monica, 2010-04-07 10:54:28
    La Monica
    0
    Fajne naleśniaki, ale jednak nie moje ulubione. Prosty, szybki i znany przepis.
    Najlepsze naleśniki robiła moja babcia i jej naleśników nie pobiją żadne inne Są w nich takie składniki, które sprawiają, że ciasto nie jest cienkie i gumowate tylko pyszne, aromatyczne, rumiane i chrupiące...ach...
  • alexa1307, 2010-05-05 22:02:26
    alexa1307
    kocham nalesniczki mniami mniami
    Komentarz
  • klada, 2010-05-06 20:48:09
    klada
    nigdy nie spotkałam się z przepisami na naleśniki z wodą To zwykła z kranu ma byc, czy przegotowana?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-06 21:41:54
    Sensuel
    Ja masz ochotę to może być i mineralna z gazem lub bez.Zamiast wody można też dać mleka jeżeli woda ci nie odpowiada.
    Ja osobiście daję wodę z skranu,bo w DANII można pić wodę kranówę bo jest czysta )
    Komentarz
  • klada, 2010-05-08 12:02:02
    klada
    dzięki
    Czyli zamiast wody mogę dac w sumie 2 szklanki mleka?
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-05-09 08:43:19
    aplikacja24
    1
    rzeczywiście bardzo dobre
  • Sensuel, 2010-05-09 23:09:50
    Sensuel
    Klada,nie próbowałam,ale myślę że TAK
    Komentarz
  • xellka, 2010-06-10 10:36:11
    xellka
    1
    Ciągle szukałam dobrego przepisu na naleśniki i ten wydaje mi się takim być.Uwielbiam naleśniki zwłaszcza,że mozna je robić na słono i na słodko
  • anecia251z, 2010-06-10 15:32:24
    anecia251z
    2
    klada ja zawsze daję zame mleko i wychodzą wyśmienite
  • anick88, 2010-06-18 04:26:14
    anick88
    2
    robilam dzisiaj najlesniki wlasnie wg tego przepisu.
    wychodza idealne! naprawde cieniutkie i smaczne.
    dodalam troche wiecej maki, tak ze 2-3 lyzki, zamiast wody zwyklej wlasnie gazowana mineralna.
    jak robie na slodko, to zawsze dodaje odrobinke zapachu smietankowego/rumowego/waniliowego w zaleznosci od farszu, a jak robie z pikantnym farszem to dodaje do ciasta odrobinke papryki, albo kukrumy do indyjskich..
    dzis robilam z jalapeną, wiec zostawilam przepis bez zmian zeby nic nie zaklocilo mi smaku, bo ubostwiam ja
  • Sensuel, 2010-06-18 08:48:10
    Sensuel
    anick88...cieszę się,że naleśniki się udały i smakowały
    Komentarz
  • plizie, 2010-09-01 14:24:28
    plizie
    1
    naleśniki są przepyszne !
    super cienkie ,prawie przeźroczyste ...
    słodkie ,a brzegi chrupiące ...
    polecam z serkiem białym
  • _paulinka2, 2010-11-04 10:28:24
    _paulinka2
    1
    pyszne ! ja nie dodałam wody (bo zapomniałam) a i tak były super !
  • Anecka, 2010-11-04 14:41:08
    Anecka
    1
    Robię tak samo, tylko dodaję jeszcze odrobinę zapachu jakiegos i czesto zamiast wody dodaję mleko tylko
  • gsk, 2010-11-18 15:00:38
    gsk
    1
    Zrobiłam sobie dzisiaj na obiad i wyszły super, tylko musiałam dać trochę więcej mąki niż podane bo jakieś takie rzadkie mi wyszło, chyba że takie powinno być
  • aleksaa, 2011-02-10 22:14:42
    aleksaa
    0
    robiłam już kilkakrotnie naleśniki z Twojego przepisy i muszę powiedzieć, że rodzina jest zachwycona z tym że również dodałam troszkę więcej mąki, może jajka mam nieco większe?
    ciasto zawsze odkładam na jakieś 15min zanim zacznę smażyć naleśniki i nie dodaję tak dużo oleju do ciasta, tylko co 3-4 naleśniki smaruję nim lekko patelnię

    ogólnie, POLECAM
  • Sensuel, 2011-02-11 15:55:08
    Sensuel
    gsk....takie powinno być .Przynajmnie ja robię takie rzadkie,jak ktoś woli gęste to może dodać mąki.

    aleksaa....bardzo się cieszę,że Wam smakuje )))
    Komentarz
  • Lilith36, 2011-02-18 17:13:33
    Lilith36
    1
    Robię identycznie, z takich samych proporcji, a przepis znalazłam gdzieś w necie, dawno temu Tylko ja zawsze daję tą szczyptę soli, nawet jeśli mają być na słodko. I tak nie wyczuwa się jej w smaku, a podobno wpływa na konsystencję... Przepis jak najbardziej uniwersalny i wypośrodkowany. ;-)
  • Carinelle, 2011-05-08 11:06:29
    Carinelle
    2
    Wystraszyłam się, bo wyszły zbyt rzadkie, więc dodałam więcej mąki, ale przesadziłam z olejem i miałam za małe jajka. Ale ode mnie 5, bo zrobiłam znowu i wyszły idealne.
  • joannasp, 2011-05-23 09:29:31
    joannasp
    Super naleśniki, jedyna rzecz jaką bym zmieniła to smażenie naleśników na słonince. Jest to wersja bardziej męcząca bo trzeba przy każdym naleśniku smarować patelnię, ale smak jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście przy tej wersji nie dodajemy oleju do ciasta
    Komentarz
  • Lorcia87, 2012-05-18 16:11:00
    Lorcia87
    Bardzo smaczne, polecam właśnie zajadam
    Komentarz
  • ceciii, 2013-11-10 15:21:52
    ceciii
    0
    Robiłam już 3 razy i.... idź w cholerę, babo! Mam ochotę smażyć je codziennie
    Są pyszne! Robiłam je z nutellą, dżemem, twarogiem... Na różne sposoby wychodzą mięciutkie i delikatne, przepyszne lepsze niż u mamy!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 8
    Bounty Świąteczno-Noworoczne
  • Mniam: 6
    Tarta z mascarpone i truskawkami
  • Mniam: 3
    Pierniczki miodowe
  • Mniam: 7
    Sałatka z kurczakiem gyros

Zamknij