Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-02-16
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki - wg mnie najlepsze ;)

Składniki:

Przygotowanie:

W wersji na słodko:

Jajka wbijam w całości do miski i rozbełtuję. Dodaję cukier i mieszam dalej. Dodaję do tego mąkę, mleko i mieszam dalej. Czasami też daję cukier waniliowy dla posmaku i aromatu. Następnie dodaję wodę i mieszam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Jak patelnia już się rozgrzeje i widzę, że oleju jest za dużo to zlewam go. Robię pierwszego placka.
Następnie resztę oleju dodaję do ciasta i mieszam aby wszystko się połączyło. Potem już na patelnię nie daję wcale oleju, bo wystaracza to co jest w cieście.

Ciasto nalewam chochlą do zupy i wychodzą mi bardzo cieńkie naleśniki :).
Z podajnej proporcji wychodzi mi ok.12 szt robionych na patelni ok 26cm.
Gdy chcę zwiększyć ilość naleśników to podwajam ilość wszystkich produktów OPRÓCZ oleju.

W wersji na słono:

Robię wszystko identycznie tylko zamiast cukru dodaję szczyptę soli.

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 20 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić naleśniki (ZAJAWKA)

Komentarze

  • earring, 2010-02-16 16:55:38
    earring
    2
    ja robię trochę inaczej. Każdy lubi inne i każdy ma swoje. ja dodaję kilka sekretnych składników, które czynią naleśniki dla mnie idealne. Nie mniej jednak te też wydają się pyszne
  • Berlinianka, 2010-02-16 17:26:50
    Berlinianka
    5
    Sól powinna być zawsze, ma wpływ na konsystencję, a poza tym poprawia smak słodkiego farszu.
    Cukier w cieście naleśnikowym fajna sprawa, ale dla mało sprawnych smażących może sprawić, że przypalą swoje dzieła, bo cukier się szybko karmelizuje
    Ponadto, jak już się tak rozpisuję zamiast się uczyć o_O, to ciasto naleśnikowe powinno postać ok 20, po spreparowaniu, wiem to a chyba jeszcze nigdy nie czekałam więcej niż 5 min. hahah.
    Olej w składnikach to do ciasta czy do smażenia?
    Polecam Ci dolewanie go do ciasta zamiast co kilka naleśników, zupełnie inny efekt. Przed pierwszym naleśnikiem palcem rozsmarować kilka kropel oleju i mocno rozgrzać i fajnie się smażą.
  • gaga87, 2010-02-16 17:45:10
    gaga87
    3
    bardzo lubię takie przepisy "szklankowe", gdzie ilość składników podana jest w szklankach. Oszczędza to dużo czasu przy ważeniu. Niektórzy robią na oko, ja nie potrafię dlatego robię z przepisu.
  • Sensuel, 2010-02-16 19:51:22
    Sensuel
    Berlinianka....ja daję odrobinę oleju na pierwsze smżenie na patelnię.Na kolejne wlewam olej do ciasta i już więcej nie oliwię patelni,bo nie ma takiej potrzeby .Wyraźnie w przepisie przecież napisałam ))))
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-16 19:58:53
    Berlinianka
    Ty patrz, nie doczytałam xD
    Komentarz
  • mooonik, 2010-02-24 11:05:57
    mooonik
    4
    Robię naleśniki bardzo podobnie, jednak do ciasta dodaję tylko łyżkę oleju, w zupełności wystarcza, szczypta soli bez względu na to czy robię na słodko czy na ostro
    no i obowiązkowo woda gazowana, która powoduje, że naleśniki nie wychodzą bardzo suche tylko lekko pulchne
    Polecam, jak pisze Berlinianka odstawić ciasto na ok pół godz, lepiej się smaży
  • Kinga 72, 2010-02-28 17:18:04
    Kinga 72
    Ja dodaję jeszcze szczyptę sody, żeby były pulchniejsze lub wodę mineralną.
    Komentarz
  • Kinga 72, 2010-02-28 17:18:59
    Kinga 72
    Oczywiście miałam na myśli wodę gazowaną
    Komentarz
  • uparta Marti, 2010-03-16 21:18:34
    uparta Marti
    2
    robie z identycznego przepisu. ale wodę dodaje tylko gazowaną-naleśniki wychodzą wtedy zupełnie inne,smaczniejsze.
  • koszatniczka320, 2010-03-16 23:39:28
    koszatniczka320
    2
    zgadzam się z Berlinianką, ciasto powinno chwile odczekać aż mąka wsiąknie reszte skladnikow, szczypta soli jest obowiązkowa nawet przy slodkich potrawach

    co nie zmienia faktu że ładne te Twoje placuszki
  • LadyDay, 2010-04-05 18:00:20
    LadyDay
    1
    Robiłam prawie wg tego przepisu (tylko mniej wody dałam) i skorzystałam z rad w komentarzach (robiłam na słodko ale i tak dodałam soli troszeczkę) i wyszły napraaawdę pyszne
  • La Monica, 2010-04-07 10:54:28
    La Monica
    0
    Fajne naleśniaki, ale jednak nie moje ulubione. Prosty, szybki i znany przepis.
    Najlepsze naleśniki robiła moja babcia i jej naleśników nie pobiją żadne inne Są w nich takie składniki, które sprawiają, że ciasto nie jest cienkie i gumowate tylko pyszne, aromatyczne, rumiane i chrupiące...ach...
  • alexa1307, 2010-05-05 22:02:26
    alexa1307
    kocham nalesniczki mniami mniami
    Komentarz
  • klada, 2010-05-06 20:48:09
    klada
    nigdy nie spotkałam się z przepisami na naleśniki z wodą To zwykła z kranu ma byc, czy przegotowana?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-06 21:41:54
    Sensuel
    Ja masz ochotę to może być i mineralna z gazem lub bez.Zamiast wody można też dać mleka jeżeli woda ci nie odpowiada.
    Ja osobiście daję wodę z skranu,bo w DANII można pić wodę kranówę bo jest czysta )
    Komentarz
  • klada, 2010-05-08 12:02:02
    klada
    dzięki
    Czyli zamiast wody mogę dac w sumie 2 szklanki mleka?
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-05-09 08:43:19
    aplikacja24
    1
    rzeczywiście bardzo dobre
  • Sensuel, 2010-05-09 23:09:50
    Sensuel
    Klada,nie próbowałam,ale myślę że TAK
    Komentarz
  • xellka, 2010-06-10 10:36:11
    xellka
    1
    Ciągle szukałam dobrego przepisu na naleśniki i ten wydaje mi się takim być.Uwielbiam naleśniki zwłaszcza,że mozna je robić na słono i na słodko
  • anecia251z, 2010-06-10 15:32:24
    anecia251z
    2
    klada ja zawsze daję zame mleko i wychodzą wyśmienite
  • anick88, 2010-06-18 04:26:14
    anick88
    2
    robilam dzisiaj najlesniki wlasnie wg tego przepisu.
    wychodza idealne! naprawde cieniutkie i smaczne.
    dodalam troche wiecej maki, tak ze 2-3 lyzki, zamiast wody zwyklej wlasnie gazowana mineralna.
    jak robie na slodko, to zawsze dodaje odrobinke zapachu smietankowego/rumowego/waniliowego w zaleznosci od farszu, a jak robie z pikantnym farszem to dodaje do ciasta odrobinke papryki, albo kukrumy do indyjskich..
    dzis robilam z jalapeną, wiec zostawilam przepis bez zmian zeby nic nie zaklocilo mi smaku, bo ubostwiam ja
  • Sensuel, 2010-06-18 08:48:10
    Sensuel
    anick88...cieszę się,że naleśniki się udały i smakowały
    Komentarz
  • plizie, 2010-09-01 14:24:28
    plizie
    1
    naleśniki są przepyszne !
    super cienkie ,prawie przeźroczyste ...
    słodkie ,a brzegi chrupiące ...
    polecam z serkiem białym
  • _paulinka2, 2010-11-04 10:28:24
    _paulinka2
    1
    pyszne ! ja nie dodałam wody (bo zapomniałam) a i tak były super !
  • Anecka, 2010-11-04 14:41:08
    Anecka
    1
    Robię tak samo, tylko dodaję jeszcze odrobinę zapachu jakiegos i czesto zamiast wody dodaję mleko tylko
  • gsk, 2010-11-18 15:00:38
    gsk
    1
    Zrobiłam sobie dzisiaj na obiad i wyszły super, tylko musiałam dać trochę więcej mąki niż podane bo jakieś takie rzadkie mi wyszło, chyba że takie powinno być
  • aleksaa, 2011-02-10 22:14:42
    aleksaa
    0
    robiłam już kilkakrotnie naleśniki z Twojego przepisy i muszę powiedzieć, że rodzina jest zachwycona z tym że również dodałam troszkę więcej mąki, może jajka mam nieco większe?
    ciasto zawsze odkładam na jakieś 15min zanim zacznę smażyć naleśniki i nie dodaję tak dużo oleju do ciasta, tylko co 3-4 naleśniki smaruję nim lekko patelnię

    ogólnie, POLECAM
  • Sensuel, 2011-02-11 15:55:08
    Sensuel
    gsk....takie powinno być .Przynajmnie ja robię takie rzadkie,jak ktoś woli gęste to może dodać mąki.

    aleksaa....bardzo się cieszę,że Wam smakuje )))
    Komentarz
  • Lilith36, 2011-02-18 17:13:33
    Lilith36
    1
    Robię identycznie, z takich samych proporcji, a przepis znalazłam gdzieś w necie, dawno temu Tylko ja zawsze daję tą szczyptę soli, nawet jeśli mają być na słodko. I tak nie wyczuwa się jej w smaku, a podobno wpływa na konsystencję... Przepis jak najbardziej uniwersalny i wypośrodkowany. ;-)
  • Carinelle, 2011-05-08 11:06:29
    Carinelle
    2
    Wystraszyłam się, bo wyszły zbyt rzadkie, więc dodałam więcej mąki, ale przesadziłam z olejem i miałam za małe jajka. Ale ode mnie 5, bo zrobiłam znowu i wyszły idealne.
  • joannasp, 2011-05-23 09:29:31
    joannasp
    Super naleśniki, jedyna rzecz jaką bym zmieniła to smażenie naleśników na słonince. Jest to wersja bardziej męcząca bo trzeba przy każdym naleśniku smarować patelnię, ale smak jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście przy tej wersji nie dodajemy oleju do ciasta
    Komentarz
  • Lorcia87, 2012-05-18 16:11:00
    Lorcia87
    Bardzo smaczne, polecam właśnie zajadam
    Komentarz
  • ceciii, 2013-11-10 15:21:52
    ceciii
    0
    Robiłam już 3 razy i.... idź w cholerę, babo! Mam ochotę smażyć je codziennie
    Są pyszne! Robiłam je z nutellą, dżemem, twarogiem... Na różne sposoby wychodzą mięciutkie i delikatne, przepyszne lepsze niż u mamy!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe