herbaciane babeczki

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-02-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! herbaciane babeczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! herbaciane babeczki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! herbaciane babeczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! herbaciane babeczki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! herbaciane babeczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! herbaciane babeczki

Składniki:

Przygotowanie:

suche składniki
[czyli: mąkę,cukier,proszek,sodę,skórkę z cytryny]
wsypujemy do jednej miseczki i dokładnie mieszamy
składniki mokre
[czyli: sok z cytryny, napar z herbaty, olej, jaja]
wlewamy do drugiej miseczki i dokładnie mieszamy[ja to robię widelcem wtedy jajko ubije się delikatnie i są bardziej puszyste]
ciecz wlewamy do substancji suchych i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę.
przekładamy do foremek[napełniamy do ok 3/4 wysokości]
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 30 min

do ciasta można dodać np.rodzynki
babeczki nie są zbyt słodkie ponieważ podaję je zawsze z lukrem cytrynowym ale jeżeli lubisz słodką herbatę to lepiej dodać więcej cukru.

ja robiłem warianty z czarna i biała herbatą[i szwagierce bardziej smakowały z białą bratu z czarną a syn pochłaniał je z prędkością światła więc tu każdy ma swój gust]

są lekko chrupiące na zewnątrz ale wewnątrz są mięciutkie i puszyste

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • juras23k, 2010-03-02 17:48:14
    juras23k
    dziś zrobiłem je z kawą i musze przyznać, że były równie pyszne a może nawet lepsze[bo bardziej za kawą przepadam niż za herbatą]
    Komentarz
  • MissPearl, 2010-08-08 19:25:04
    MissPearl
    zrobiłam dziś te babeczki, wyszły bardzo smaczne, mężowi i koledze bardzo smakowały, zjedli wszytskie
    przepis prosty i szybki, ja zrobiłam dodatkowo posypke z kawałeczków czekolady i startych migdałów, dzięki czemu babeczki prezentowały się jeszcze ładniej
    dodaje do ulubionych, dorze mieć taki przepis pod ręką
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-08 20:05:33
    ewelline
    dodałam już do ulubionych wypróbuje na pewno
    Komentarz
  • MissPearl, 2010-08-24 18:20:29
    MissPearl
    0
    robiłam ponownie - mąż się o nie dopominał..
  • Susanna, 2010-08-25 12:15:32
    Susanna
    Dodałam do ulubionych wypróbuję w weekend, mają przyjechać znajomi wiec będzie czym poczęstować
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-10-05 10:32:27
    isabelmm
    1
    Z podanej porcji wyszły mi 24 babeczki, pięknie wyrosły tylko dziwna sprawa praktycznie się nie zarumieniły, co nie zmienia faktu,że tak jak w przepisie skórka chrupiąca,a środek mięciutki. Rodzince smakowały.
  • renarde, 2010-11-01 20:58:13
    renarde
    1
    babeczki są przepyszne, ilość cukru jak dla mnie idealna nawet bez lukru smakują mi takie niezbyt słodkie. z wierzchu posypuję płatkami migdałowymi. polecam dodanie rodzynek
    jak to muffiny - mało pracy a efekt niezwykły. za pierwszym razem coś było nie tak z moją mąką (albo z moimi obliczeniami :P) i ciasto było tragicznie gęste - dodałam rozpuszczonego masła aż do takiej muffinowej konsystencji. i wyszło. drugim razem mąka była normalna.

    a na ciepło, z letnim mlekiem... poezja.
  • Carmelka1988, 2013-07-14 13:48:46
    Carmelka1988
    Dodalam do ulubionych na pewno wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe