Makolotka

  • Makolotka

Składniki:

Przygotowanie:

Makowca z jabłkami pierwszy raz spróbowałam około 20 lat temu u cioci. Od tamtego czasu przepis został nieznacznie zmodyfikowany. W dobie maków z puszki nie trzeba już parzyć i mleć maku ręcznie.

Do miski wlewamy stopione i ostudzone masło, dodajemy 6 żółtek i, miksując, wsypujemy cukier i mąkę. Gdy masa będzie gładka, dodajemy mak z puszki oraz obrane i starte na grubej tarce jabłka. Wszystko mieszamy i dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i aromat. Gdyby przypadkiem ciasto było zbyt rzadkie, można dodać więcej manny.
Na koniec w osobnym garnku ubijamy pianę z białek. Kiedy będzie sztywna, delikatnie mieszamy z nią masę makową.

Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy ciasto jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem.

Uwaga! Masa makowa jest często aromatyzowana. Można wtedy nie dodawać już dodatkowo aromatu migdałowego.


Zdjęcia pojawią się już niebawem, kiedy będę go robić po raz kolejny :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • atena1975, 2010-02-18 10:45:59
    atena1975
    1
    Znałam kiedyś ten przepis i switnie że sie tu pojawił bo ja mam tendencje zapisywania wszystkiego na karteluszkach,a teraz bedzie pod reką. Juz mi pachnie tym makowcem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem