Sakamaki - odwrotne sushi

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2010-02-16
  • Mniam: 20
    Mniam zdjęcie! Sakamaki - odwrotne sushi
    Mniam: 20
    Mniam zdjęcie! Sakamaki - odwrotne sushi

Składniki:

Przygotowanie:

Wcześniej pisałam o maki-zushi, teraz czas na sakamaki, czyli odwrotnie zwijane sushi.

1. Ryż.
Najpierw płuczemy ryż, aż woda będzie czysta. Następnie wsypujemy go do garnka i dajemy 1,5 razy więcej wody niż mamy ryżu. Ryż gotujemy nie podnosząc przykrywki do wchłonięcia całej wody czyli około 20min. Po ugotowaniu ryż mieszamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut.
W szklance przygotowujemy mieszankę do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i mieszamy z ryżem i pozostawiamy do wystygnięcia.

2. Zwijanie.
Kładziemy na stole matę bambusową do zwijania, a na niej arkusz nori. Całość arkusza pokrywamy cienką warstwą ryżu a następnie posypujemy jasnym lub czarnym sezamem. Całość przykrywamy arkuszem przezroczystej folii i odwracamy tak aby wszystko leżało na macie w kolejności: folia, sezam, ryż, nori. Na środku nori kładziemy wybrany wsad rybno-warzywny i rozpoczynamy zwijanie

Zwijamy analogicznie do maki, z tą różnicą, że trzeba uważać, żeby razem z sushi nie zwinąć folii!

Gotowy rulon kroimy na mniejsze kawałki i jemy!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-02-17 09:25:41
    28nana
    2
    z tego co widzę to to danie to jeszcze wyższa szkoła jazdy niż maki ;/
    podejrzewam że raz by mi nie wyszło - a za drugim razem robiła bym ryżowe kulki :P

    gwiazdki za:
    + wywrócenie sushi na lewą stronę ;-)
    + apetyczne zdjęcie
    + klarowny przepis
    + rozbudzenie we mnie ciekawości pt: jak to zrobić żeby tego nie zepsuć
  • hihi, 2010-02-17 10:06:14
    hihi
    8
    Uwielbiam odwrócone maki. 5pkt za opis i smakowite zdjęcia.

    Taka uwaga ode mnie. Może warto spróbowac?
    Zawsze kładłam warstwę folii na ryż, az nie podpatrzyłam w restauracji sushi, do któej chodzę, że tam Panowie rolujący maki mają... maty bambusowe owinięte folią spozywczą, co
    po 1. zapobiega pobrudzeniu się maty (oj, ja strasznie czerwonym i czarnym kawiorem brudziłam, bo podczas zwijania część kawioru wyłaziła bokiem i jajeczka pękały, a miałam później problem z dokładnym wyczyszczeniem tego...) ,
    po 2. przyklejaniu się do niej jedzenia i można swobodnie zwijać maki odwrócone bez babrania się z folia, która ma tendencje do zwijania się, przyklejania nie tam, gdzie by się chciało itd itp.
    Odpowiednio owinięta folią mata bambusowa nie traci absolutnie nic na swojej elastyczności - pracuje się nią tak samo wygodnie jak taka bez folii, a naprawdę ułatwia "życie".
  • kropka75, 2010-02-17 10:23:17
    kropka75
    2
    Przepiękne to jest, mogłabym się po prostu gapić i nie jeść.
    Brawo za tę twórczość i za obrazek.
  • Berlinianka, 2010-02-17 11:05:11
    Berlinianka
    2
    Co mam napisać, jak wyżej już wszystko napisały ;D

    Ciekawość mnie zżera, trafię do piekła, ale z jakim smakołykiem )
  • hania811, 2010-02-17 11:47:39
    hania811
    1
    Zaśliniłam klawiaturę!!!.
    Kocham sushi, do tej pory nie zabrałam się do własnoręcznego wykonania, choć nie raz miałam ochotę, ale chyba mnie przekonałaś..zdjęciami i łopatologicznym opisem.

  • kulbit, 2010-02-18 15:21:51
    kulbit
    Bardzo jasny i czytelny przepis
    Fotki takie smakowite
    Uwielbiam sushi, sama robię.
    Twje wygląda świetnie i na pewno tak samo smakuje
    Komentarz
  • kulbit, 2010-02-18 15:30:42
    kulbit
    1
    Zapomniałam dodac gwiazdek! O!
  • Martilla, 2010-02-18 18:39:03
    Martilla
    1
    Świetny pomysł. Wygląda bardzo apetycznie
  • atena1975, 2010-02-19 09:36:49
    atena1975
    3
    niam niam pomysł z odwrotna kolejnościa rewelacja i jak pieknie wyglada mozna by zrobić troszke tradycyjnych i troszke takich razem na talerzu wyglądało bu niam niam
  • cheakyrockchick, 2010-02-27 12:25:23
    cheakyrockchick
    2
    uwielbiam sushi. ciekawy pomysl z tym odwroceniem. sama jeszcze nie probowalam robic ale moze sie skusze. zdjecie super az mi slinka cieknie
  • tekla45, 2010-06-01 18:19:07
    tekla45
    1
    Uwielbiam sushi, tą wersję też. Zawsze głowiłam się jak ją zrobić. Teraz wiem Zdjęcie tak smakowite że mam ochotę schrupać... ekran
  • carmel_, 2010-07-20 00:54:29
    carmel_
    2
    To są raczej uramaki, ale wszyscy wiemy o co chodzi. Jestem miłośniczką sushi i łososia, więc przepis idealnie do mnie trafia
  • AlicjaH, 2010-10-04 11:19:29
    AlicjaH
    MMMM.... pychotka dodaje do ulubionych i muszę wypróbować ;-)
    Komentarz
  • RudaAB, 2013-10-14 06:45:39
    RudaAB
    Odwrócone nazywaja się uramaki, a sakemaki to sushi z łososiem
    Polecam futomaki w tempurze.
    Komentarz
  • soczystamalina, 2013-11-27 17:42:58
    soczystamalina
    0
    Dokładnie jak ktoś napisał niżej są to uramaki i zauważyłam, że na zdjęciu są troche dziwnie skręcone w takie ślimaki a powinny być to zwykłe rolki. Ale i tak apetyczne mój ulubiony rodzaj maków jak jeszcze jest krewetka w tempurze to już w ogóle mm..

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe