Delikatna jajecznica ze szczypiorem i pomidorami

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-02-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Delikatna jajecznica ze szczypiorem i pomidorami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Delikatna jajecznica ze szczypiorem i pomidorami

Składniki:

Przygotowanie:

Moje ulubione jajecznice występują w dwóch wersjach: cięższej, z cebulą i chudym boczkiem oraz delikatnej: tylko z przyprawami i szczypiorem. Oto ta druga. Doskonała na śniadanko, dużo białka, mało węglowodanów, zdrowa, lekka i o niskim indeksie glikemicznym. Polecam.


Obieramy ze skórki (chyba że ktoś lubi z) pomidory, kroimy, wrzucamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym, olejem winogronowym (nie ma aromatu oliwy) i bazylią. Odstawiamy na chwilę. /Super jeśli ktoś ma żywą bazylię - jeszcze lepszy smak i aromat./

Jajka wbijamy do garnka i roztrzepujemy dokładnie na gładko, wbijając do nich nieco powietrza. Dosypujemy soli i pieprzu. Mieszamy.
Szatkujemy drobno szczypior i dodajemy do jajek.

Rozgrzewamy na patelni masło, wlewamy jajka, smażymy na wolnym ogniu podważając dół, tak by usmażoną część oderwać od dna, a wlać na spód rondla tę mokrą.
Ścinamy tak mocno jak lubimy.

I jemy. :)

    Śr. ocena: 4.98 / recenzji: 21 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Yoolia, 2010-02-16 19:12:07
    Yoolia
    1
    Muszę spróbować w tej wersji. Zazwyczaj pomidory podsmażam chwilkę na patelni, potem dodaję jajka zmiksowane z przyprawami (sól, pieprz, bazylia, oregano) Czasem dodaję też posiekany czosnek.
  • Sensuel, 2010-02-16 19:54:06
    Sensuel
    Nie znoszę jajecznicy z pomidorami :/.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-16 19:57:32
    Berlinianka
    Sensuel, o rany xD Ale przecież one są podane oddzielnie, nie musisz ich jeść ^^
    Komentarz
  • kronopio, 2010-02-16 20:10:31
    kronopio
    2
    Ładna fotka i plus za sugerowaną "żywą" bazylię. Zwykle jem jajecznicę razem z pomidorami, taką mieszankę. Kiedy są podane osobno, ładniej wyglądają, choć pewnie nie zmienię zwyczaju ;-).
    Nie przyszło mi do głowy, że można kwestionować samo połączenie, hihi.
  • Berlinianka, 2010-02-16 20:15:39
    Berlinianka
    2
    Ja jajecznicy nie robię bez cebulki, jakoś w mojej głowie się nie mieści, że miałoby jej nie być.
    A jak pomidorki, to zawsze razem z jajkami, ale wtedy ścinają się mocno, sok nadaje wilgoci, ale jajka tracą swoją kremowość. Może to jest patent, żeby to było oddzielnie. ;D
    Najprostsze rozwiązania są jednak najlepsze
  • Sensuel, 2010-02-16 20:45:44
    Sensuel
    No nie wiem...jak dla mnie to w ogóle jajaka zmażone w obecności pomidora to nie bardzo.Chyba mam uraz z dzieciństwa,gdy mama mi wciskała.Bo z cebulą,szczypiorkiem czy pieczarkami to zjem.Ale z pomidorami.....nieeee.
    Komentarz
  • agabil1, 2010-02-16 21:12:14
    agabil1
    2
    ulubiona jajecznica mojego męża ja wolę wersję bez pomidorów, za to ze skwarkami/kiełbasą lub pieczarkami. Nigdy nie robiłam wersji z bazylią, muszę wypróbować
  • kropka75, 2010-02-17 08:52:09
    kropka75

    Ja nigdy nie wpadłam na to by jaja i pomidory wymieszać. Choć taką wersję jadłam, raz... gdy mi mąż zaserwował śniadanie do łóżka i było to ostatni raz, gdy mi zrobił śniadanie bo po prostu rosło mi w buzi...

    Jajka łapią wilgoć, dokładnie jak to napisała Berlinianka, a mnie wydają się nie dosmażone i wracają przełykiem na powrót do góry. Jakiś uraz z dzieciństwa do mało ściętej jajecznicy mam.

    Ale oczywiście można mieszać, jak najbardziej. Jeśli ktoś lubi.


    Komentarz
  • hihi, 2010-02-17 09:00:12
    hihi
    4
    Na maśle ze szczypiorem! Moja ukochana wersja jajecznicy, której nie potrafię sobie odmówić, choć wiem, że "niedobrze" jest mieszać różne tłuszcze zwierzęce

    Oczywiście mocno ścięta. Najlepiej mi smakuje w towarzystwie pomidorów wymieszanych z sałatą lodową doprawionych bazylią i oregano.
  • 28nana, 2010-02-17 09:10:24
    28nana
    3
    ja też nie przepadam za mieszanie jajecznicy z pomidorami - może to i dobre ale jakoś moje poczucie estetyki cierpi na takim połączeniu

    gwiazdki za:
    + prostotę
    + urocze zdjęcie
    + szczypiorek ( ja próbuję samodzielnie wyhodować - ale jakoś bez większych efektów )


    ps. taki off top - rozmawiałam z kilkoma znajomymi, które same hodują zieleninę na parapetach... i zastanawiamy się czym teraz nawozi się cebule i pietruszki - że zieleninka z nich praktycznie nie chce rosnąć.
    kiedyś wystarczyło odciąć " górę " piertuchy i włożyć do wody i kilka dni później można było się cieszyć domową natką - a teraz - zgnije - ale listków puszcza jak na lekarstwo
  • kropka75, 2010-02-17 09:15:25
    kropka75
    Faktycznie, tak się kiedyś robiło... wyleciało mi to z głowy.

    Teraz mój ojciec hoduje, ale kupuje torebki z ziarenkami. Widać coś tam jest na rzeczy.

    Ps. Ja wszystko hoduję bez efektów, bo koty mi zjadają.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-02-17 14:13:42
    paulina150528
    1
    Wypróbowałam na śniadanie tak robina jajaecznice(mowa tu o tym podważaniu).Zawsze mieszałam na patelni a teraz przy tym przepisie wyszedł mi taki fajny jajeczny placek


    Osobiście pomidorów też w nie lubie lecz obok,ale mój mąz np jada ze wszystkim co do niej wrzucę


    Bazylia i to ta świeża w jajeczniczy jest niezawodna
  • kropka75, 2010-02-17 14:21:45
    kropka75
    Paulinko - jeśli będziesz smażyć odrywając poszczególne usmażone partie od dna wyjdzie Ci klasyczna jajecznica, jak u mnie na zdjęciu.

    A jak tylko podważać i wlewać pod spód mokre, to omlet, czy jak to piszesz, jajeczny placek.

    Co kto lubi.
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 16:16:55
    Martilla
    -1
    Klasyka śniadaniowa
  • Berlinianka, 2010-02-19 11:07:40
    Berlinianka
    Kropka, właśnie nie o to mi chodziło
    Same jajka się wysuszają, dookoła jest sok pomidorów, ale jajka się ścinają zbyt mocno. I nie są kremowe, tylko zbyt suche, jak dla mnie No, ale jakbym krócej trzymała, to zupa by wyszła...

    Uwielbiam to połączenie, mimo wszystko. Ale robię je tylko jak mam pomidory z działki. Te wstrętne ze sklepu dla mnie nie istnieją ^^
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-02-20 12:32:33
    paulina150528
    A widzisz Kropeczko to już nastęnym razem będe wiedziała,jednak i taki jajecznicowy placek wyszedł pyszny
    Komentarz
  • numb05, 2010-02-20 21:23:25
    numb05
    2
    proste, smaczne, i jeśli smażymy bez masła i oleju (wiem wiem, traci pewien urok) pasuje do Dukana, co ostatnio jest dla mnie mega + . Uwielbiam jajecznicę z pomidorami bardziej niż z czymkolwiek innym
  • alkamor, 2010-02-20 22:11:38
    alkamor
    0
    pycha! robię tak samo tylko pomidory kroję w kawałeczki, kładę na talerzu i na to jajecznicę prosto z patelni!palce lizać!!ehh
  • Monifash34, 2010-02-21 13:39:36
    Monifash34
    1
    Też lubię taką jajecznicę i wolę jak pomidory są osobno.
    Smaczne danie na śniadanie.Polecam
  • karolcia198506, 2010-02-21 13:55:07
    karolcia198506
    2
    Uwielbiam jajecznicę i jest to jedno z najszybszych dań, parę minut i man pożywne śniadanie Pomidory do jajecznicy to idealny dodatek (ja muszę miec na oddzielnym talerzu bo nie mogę patrzec jak mi sok podpływa) zupełnie jak Berlinianka nie wyobrażam sobie jajecznicy bez cebuli, nawet jak jest szczypiorek to cebula też musi byc
  • bydgoszczanka, 2010-02-24 22:14:44
    bydgoszczanka
    1
    Bardzo lubię jajecznicę. Wersja ciężka również z boczkiem. Pomidory dodawałam do środka, jak już jajka były ścięte trochę.
    Wersja studencka : ugotowany makaron, smażona cebulka i na to jajka. Tanie i pożywne
  • kolorowatecza, 2010-03-20 18:41:18
    kolorowatecza
    Robię taką, gdy nie mam kiełbaski albo boczku i cebulki w domu
    Bardzo smaczna
    A pomidorki mam zawsze ze skórką w miseczce obok z pieprzem i solą - najlepsze śniadanko pod słońcem.
    % za przejrzystość przepisu, prostotę i zdjęcia
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-03-20 18:42:03
    kolorowatecza
    1
    ocena mi się nie dodała - a to chamstwo!

    i zamiast % miało być 5
  • ira21, 2010-04-07 21:28:28
    ira21
    1
    ja bardzo lubięt aką jajeczniczkę,ja jak nie mam swiezych pomidorów to wrzucam takie z puszki bez skórki(jestem maniczką pomidorów i zawsze jakiś zapas mam)a często dodaje też paprykę swieżą aczkolwiek jajeczniczka wychodzi bardziej wodnista,ale coś za coś
  • karola01, 2010-04-09 15:10:38
    karola01
    2
    Jajecznica ze szczypiorkiem to przepyszne,łatwe i szybkie śniadanie. Uwielbiam ją, koniecznie na maśle.

    Czasami to wychodzi mi szczypiorek z jajecznicą, a nie na odwrót Ale co poradzę na to,że ze szczypiorkiem jajka tak dobrze smakują.
  • ika5559, 2010-07-08 14:19:19
    ika5559
    Wygląda rewelacyjnie
    Komentarz
  • Aguu, 2010-08-16 18:37:17
    Aguu
    0
    Mmmm w sam raz na śniadanko w leniwy poranek
    Pomidory dodaję czasem do środka - też pycha!
  • vild, 2010-09-30 22:36:24
    vild
    2
    taka jajecznice jadlam wczoraj na sniadanko
    pomidorki tylko i wylacznie obok!!
    dziwne..za jajecznice dac 5* ale co tam niech bedzie!!
  • Pepus, 2010-11-11 17:36:59
    Pepus
    2
    Pyszna jajecznica i w towarzystwie pomidorka - czego chcieć więcej?
    Ja robiłam też z koperkiem i też była wspaniała.
    Dobry przepis na smaczne śniadanie.
  • rita 1, 2012-04-23 21:03:54
    rita 1
    -1
    Moja ulubiona jajecznica. Jaja wcześniej dobrze "roztrzepane" doprawione solą, pieprzem, i szczypiorkiem, mniam. Ja do jajecznicy najbardziej lubię sałatę lodową, ale pomidorki ze świeżą bazylią i oliwą też są ok. Dziewczyny, ta jajecznica nie jest smażona z pomidorami, one są dodane jako surówka.
  • cosma, 2012-07-29 19:27:50
    cosma
    -1
    Właśnie zjadłam jajecznicę zrobioną zgodnie z tym przepisem, pychotka. Takiej wersji jeszcze nie jadłam,ale to się od dzisiaj zmieni. Osobiście średnio przepadam za pomidorami w jajecznicy, ale tutaj są one obok więc jak najbardziej mi to pasuje.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe