Szarlotka sypana

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-02-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka sypana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka sypana

Składniki:

Przygotowanie:

Obrane ze skórki i umyte jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli ktoś lubi można dodać łyżeczkę cynamonu.

Sypkie składniki, czyli kaszę, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce, następnie podzielić mieszankę na 3 równe części.

Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na tortownicę wysypać jedną część sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek, potem znów sypkie składniki i na to drugą połowę jabłek, następnie wyłożyć ostatnią część sypkich składników, a na wierzch wyłożyć startą margarynę.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. aż do zarumienienia się górnej warstwy.

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu szarlotka. Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną.

    Śr. ocena: 4.95 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • hania811, 2010-02-17 11:52:18
    hania811
    dodaję do ulubionych , jak zrobię wystawię recenzję
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 12:22:28
    Martilla
    2
    Bardzo dobre ciasto. Ja jabłek nie ścieram tylko kroję cieniutko.
  • lutien, 2010-02-17 14:33:41
    lutien
    0
    Moja Mama robiła takie ciasto i wiem, że jest pyszne. Zresztą już jakiś czas za mną chodzi i chyba upiekę je w weekend
  • kati81, 2010-03-18 08:25:54
    kati81
    Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję, bo mój TŻ uwielbia szarlotki
    Komentarz
  • dorotkaaa892, 2010-05-10 19:27:15
    dorotkaaa892
    1
    Pyszne, proste i szybkie!
    A jak szybko znika!
  • Nais, 2010-05-10 22:44:56
    Nais
    1
    Uwielbiam to ciasto, przepis dostałam od mamy TŻ Jedyna różnica to to, że ja robię jedną warstwę jabłek (najlepsza szara reneta) i na wierzch dodaję całą kostkę masła. Wyśmienite na ciepło!
  • ewelline, 2010-07-30 16:10:49
    ewelline
    2
    jadłam już taka szarlotkę i wiem ze jest bardzo smaczna
  • Silbia, 2010-08-02 09:56:04
    Silbia
    Bardzo dobre, ekspresowe ciasto. Pierwszy raz takie robiłam, ale to będzie mój stały deser I to chyba nie tylko z jabłkami. Teraz może spróbuję ze śliwkami...
    Komentarz
  • Silbia, 2010-08-02 09:56:59
    Silbia
    1
    Zapomniałam oceny... Oczywiście piąteczka leci
  • daget, 2010-08-02 13:07:48
    daget
    2
    Uwielbiam, nie trzeba sie z nim bawic. I w dodatku wybornie smakuje. Ja robie je troszeczke inaczej. po kolei ukladam kilkanascie cienutkich warstw sypkich skladnikow i jablek, takze struktura troszeczke przypomina sekacz. Ale zawsze predko znika z talerza
  • anka_bunio, 2010-11-21 18:29:50
    anka_bunio
    3
    Szarlota pyszota Ale nie wygląda jak na twoim zdjęciu. Może na przyszły raz wyjdzie nieco ładniejsza... Miejmy nadzieję!
  • Paula_86, 2013-01-26 18:43:13
    Paula_86
    a co z tą połową kostki margaryny? jest w składnikach a w przepisie nie, no chyba że to jest na wysmarowanie formy
    Komentarz
  • sylwusiach, 2014-08-28 20:35:07
    sylwusiach
    0
    czesto robie i smakuje wszystkim
  • Green_Pepper, 2014-10-27 12:19:56
    Green_Pepper
    0
    Całkiem dobre. To moje zdanie, ale jak patrzę na mojego małego alergika zajadającego się "ciachem" to aż serducho się cieszy chętnie przygarne więcej przepisów na słodkości bezmleczno-jajeczne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem