Gruszki w sosie waniliowym

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-02-17
  • Gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

  • gruszki [5 szt.]
  • cukier [3 łyżki]
  • cukier waniliowy
  • czekolada mleczna
  • mleko [4 łyżki]
  • skórka z cytryny

Przygotowanie:

Gruszki obrać ze skórki (nie odcinać ogonków), a następnie od strony czubka wydrążyć gniazda nasienne (w sklepach ze sprzętem kuchennym można kupić specjalny przyrząd do wydrążania).

Zagotować dwie szklanki wody z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny (wyszorowaną i sparzoną). Ugotować gruszki w syropie, tak aby były miękkie, ale jędrne. Wyjąć owoce z syropu, ustawić ogonkami do góry na talerzyku i ostudzić.

Czekoladę włożyć do kubka, wlać mleko, wstawić kubek do większego naczynia z gorącą wodą i rozpuścić czekoladę. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą oblać gruszki i odstawić do zastygnięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem