Zupa z serków topionych

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-02-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zupa z serków topionych
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zupa z serków topionych

Składniki:

Przygotowanie:

Kostki rosołowe wrzucamy do garnka z wodą i czekamy aż się "rozpuszczą". Dodajemy serki topione "pokruszone" na kawałki. dodajemy startą na dużych okach marchewkę oraz żółty ser(również starty). Czosnek obieramy i miażdżymy nożem lub jeżeli ktoś ma można przecisnąć przez praskę. Dodajemy go do zupy + pokruszone mini kostki. Gotujemy aż ser się roztopi.Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Ja w zupie zostawiam kawałki serka gdyż tak mi akurat smakuje ale jeżeli ktoś chce to można oczywiście go zupełnie rozgotować.

Podajemy z makaronem.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 1.25 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Lirriel, 2014-03-18 00:58:23
    Lirriel
    6
    Przepisy na zupy na wizażu załamują.
    Zupa z 3 kostek rosołowych i 2 mini kostek czosnkowych, jeśli dodać do tego składy serków topionych, to otrzymujemy broń chemiczną, a nie jedzenie.
    Podpowiem, że porcja rosołowa kosztuje grosze, czosnek też, więc naprawdę nie trzeba się tak truć.
  • zdabro, 2014-03-18 11:05:51
    zdabro
    Brakuje jeszcze , żeby wszystko było z proszku :p hehehehe

    A tak na poważnie to dość często robię w domu zupę z serków topionych , ale troszkę w inny sposób.

    W garnku podsmażam cebulkę na złoto , po chwili dodaje zmiażdżony czosnek - cały czas mieszamy , by sie nie przypaliło.

    To wszystko zalewam bulionem , dodaje 4 serki topione ( 2 zwykłe , 2 z ziołami lub szynką ) , gotuję , blenduję i doprawiam do smaku sola , pieprzem i szczypta papryki - pycha ! polecam!
    Komentarz
  • belu, 2014-03-18 23:52:04
    belu
    0
    bez urazy dla autorki, ale nie rozumiem zupełnie po co podawać przepis na jakiś kostkach i innych szitach. Przepis jest po to aby pokazać komuś co można pysznego zrobic, właśnie bez uzywania kostek i innych "pyszności"

    nie wiem czy mniej trujący nie jest domestos od takiej "zupki"
  • Agniszon, 2014-03-19 00:13:45
    Agniszon
    Ależ mnie denerwuje ten bojkot kostek rosołowych. Jak jedna z drugą Pańcią nie chcą ich używać to sobie same zróbcie ten bulion, ale nie narzucajcie innym tak nachalnie swojego zdania. Nie każdy ma ochotę bawić się z porcją rosołową, bo rosołu się nie zrobi w pół godziny, a niektórym może nawet taki z kostki smakować, więc wybaczcie drogie koleżanki, ale jak chcecie zdrowo się odżywiać to proszę bardzo, jednak bez wiecznego wypominamia innym jaka ta kostka jest be.
    Komentarz
  • Korah, 2014-03-19 13:48:58
    Korah
    0
    To bardzo dobra zupa, smakuje też dzieciom, ale ja inaczej robię, na prawdziwym wywarze ma się rozumieć i z ziemniaczkami krojonymi w kostkę. Sera żółtego nie dodaję.
  • sarajoanna, 2014-03-19 18:28:18
    sarajoanna
    0
    Co za bomba... Kaloryczna i bardzo słona.
    Sama kostek rosołowych używam bardzo rzadko, z reguły potrafię się obejść bez nich, ale żeby aż 3? I tyle serka? Poza tym czosnek granulowany? Serio? Przecież już lepiej kupić normalny czosnek. Bo zapach tego granulowego potrafi zabić, nie znoszę go.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem