Sos koperkowy Van Der Kampów

autor: , kategoria: sosy, kuchnia polska , dodano: 2010-02-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos koperkowy Van Der Kampów
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos koperkowy Van Der Kampów
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos koperkowy Van Der Kampów
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos koperkowy Van Der Kampów
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos koperkowy Van Der Kampów
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos koperkowy Van Der Kampów

Składniki:

Przygotowanie:

Sos można robić zarówno z koperku świeżego jak i mrożonego. Ja w moim zamrażalniku zawsze mam pojemnik z mrożonym na wypadek, gdyby nagle zachciało mi się sosu.

Koperek myjemy i kroimy. W rondelku gotujemy wodę z kostką rosołową i wsypujemy koperek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. W tym czasie do kubeczka wlewamy śmietanę i dodajemy 2 łyżki mąki oraz trochę wrzątku z gotującej się bazy na sos - żeby śmietana się nie ścięła. Wszystko razem dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
Ja od dziecka używam do tego drewnianego urządzenia zwanego u mnie w domu "kołaciuszką" (w Świnoujściu zaś mówią na to "firlejek"). Dla zainteresowanych przedmiot przedstawiam na zdjęciu.
Wlewamy śmietanę do wywaru i dalej gotujemy przez chwilę dodając sól i pieprz do smaku.

Sos można podawać z ziemniakami i koniecznie jajkiem ugotowanym na twardo.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • anomaly, 2010-02-18 22:20:39
    anomaly
    3
    Sos koperkowy to jeden z moich ulubionych sosów. Do ziemniaczków pycha.
  • ewelline, 2010-02-19 00:23:58
    ewelline
    uwielbiam sos koperkowy
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-19 07:45:02
    kropka75
    2
    Dokładnie jak mój.
    Tyle że ja nie mam nigdy wersji mrożonej i robię albo z suchego (Kamisa) i wtedy te parę minut gotuję, albo ze świeżego i tylko parę chwil stoi na gazie, bo świeże zioła szybko tracą swoje aromaty i właściwości.

    Pycha sos.
  • atena1975, 2010-02-24 16:10:47
    atena1975
    3
    Uwielbiam koperek choć dla wielu osób moze być alergenem (jak dla mnie) ale co tam ja robię i popatrzę a rodzinka niech sie zajada.Ja zrobiłam sos z tradycyjnego rosołu który był na obiad a nie z kostki ( życie alergika jest okrutne) i wykorzystałam do drugiego dania.
  • gabka9, 2011-02-25 20:39:52
    gabka9
    1
    Dawno nie jadłam i właśnie ostatnio przypomniał mi się ten smak- ziemniaki, jajko i sos...mmmmm.....

    Robię bardzo podobny i jest boski

    PS: U nas (w górach) to urządzenie zwiemy "rogolka" Oczywiście prawdziwa rogolka jest wystrugana ze szczytu drzewka iglastego-brzydka i krzywa ale skuteczna- a nie taka gwiazdka równomierna Ale taką też mam.

    Taka ogólna nazwa to "mątewka".

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe