domowy chlebek z siemieniem lnianym

autor: , kategoria: chleby, kuchnia polska , dodano: 2010-02-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! domowy chlebek z siemieniem lnianym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! domowy chlebek z siemieniem lnianym

Składniki:

  • drożdże [2 dag]
  • mleko [250 ml] (1 szklanka)
  • siemię lniane (1/5 szklanki)
  • cukier [1 łyżeczka]
  • mąka pszenna [40 dag]
  • sól (1/2 łyzeczki)
  • masło [1 łyżka] (do smarowania blachy)
  • bułka tarta (do wysypania blachy)
  • mak (posypka)

Przygotowanie:

1. Rozkruszone drożdże wsypać do miski wraz z cukrem i mlekiem. Dokładnie wymieszać.
2.Do roztworu dodać przesianą mąkę wraz z solą oraz z siemieniem lnianym. Dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3.Zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo aż przestanie się przyklejać do rąk.
4. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka, gdy za bardzo się klei dodać mąki
5.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą
6.Powstałe ciasto uformować w kulę lub wg własnych potrzeb i położyć na blaszce.
8.Posmarować wierzch ciasta mlekiem i posypać odrobiną maku
9. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec przez 30-35 minut


SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: karkówka w sosie cebulowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką