Racuchy szybkie

autor: , kategoria: placki, kuchnia polska , dodano: 2009-11-04
  • Racuchy szybkie

Składniki:

  • ser biały [20 dag] (śmietankowy/ dwukrotnie zmielony)
  • jajka [1 szt.]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka] (czubata)
  • mąka pszenna [0.5 szklanki]
  • sól
  • olej (do smażenia)
  • cukier (opcjonalnie do smaku)

Przygotowanie:

Obie mąki przesiać. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Białko schłodzić, ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną i połowę porcji mąki pszennej, sól do smaku, starannie wymieszać. Formować małe okrągłe placuszki, delikatnie obsypywać mąką pszenną. Smażyć na gorącym tłuszczu.

PS. Jeśli racuchy mają być na słodko, dodać cukier do sera.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak sprawić, by olej nie pryskał podczas smażenia?

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-13 22:23:43
    Wenila
    1
    prosty i dokładnie opisany przepis dlatego najwyższa nota!

    jedynie co mozna dodać to proponuję w srodku umieszczać kawałki jabłek co zdecydowanie urozmaica i wzbogaca smak
  • diana171615, 2010-05-08 11:24:07
    diana171615
    ZGADZAM SIE, JA TEZ JAK SMAŻĘ TO DODAJĘ KAWAŁECZKI JABŁUSZEK
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem