Soja po bretońsku

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-02-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Soja po bretońsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Soja po bretońsku

Składniki:

Przygotowanie:

Fasolkę po bretońsku znają wszyscy i zapewne w ielu wersjach. Ja z uwagi na to że nie znosze duzej fasoli w tejże potrawie znalazlam dla niej własną wersję smakowo-estetyczną.

Soje dokładnie wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Wylać wodę w której się moczyła, zalać świeżą wodą, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości na dużym ogniu ok 1-2 godz. Pod koniec gotowania posolić.

Cebule drobno pokroić i podsmażyć, dodać boczek pokrojony w paseczki . Dorzucić pokrojona w kostkę kiełbasę i jeśli ktoś ma wędlinę w lodówce to również może się jej pozbyć dokładając do smażenia. Do tak przygotowanego "mięsa" dodać koncentrat oraz czosnek i lekko podsmażyć. Przełożyć wszystko do ugotowanej soji włącznie z przyprawami do smaku.
Przygotować białą zasmażkę i dodać do potrawy, chwilę gotować.

____________________________________________________
Cząber, majeranek i gotowanie w świeżej wodzie zmniejszają ewentualne wzdęcia, które towarzyszą potrawom z roślin strączkowych

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-10 11:40:33
    kropka75
    Nie jadłam, więc oceniam inwencję. Bardzo fajny pomysł. Ja też nie znoszę dużej fasoli, dlatego fasolkę po bretońsku robię z małej, najchętniej puszkowej np. Bonduelle.

    Ale pomysł sojowy podoba mi się bardzo. Brawo.
    Komentarz
  • irsin, 2010-03-10 20:50:20
    irsin
    Nie jadlam rowniez,ale na pewno sprobuje- pomine miesko bo nie jem, ale mysle,ze mimo wszysyko bedzie pyszne.
    Komentarz
  • roxika, 2010-03-11 16:28:29
    roxika
    oho! ląduje na stertę - "do wypróbowania"
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-20 21:22:15
    aleksaa
    mam pytanie, w jakiej ilości wody ma się gotować ta soja? bo rozumiem że koncentrat z przyprawami i mięsem wlewamy do wody... wiec nie chce by było za rzadkie
    Komentarz
  • daget, 2010-06-21 12:27:47
    daget
    aleksaa ja staram sie aby wody bylo 2cm ponad soje. Podczas gotowania woda wyparowywuje wiec ja dolewam. A jesli po dodaniu skladnikow wydaje mi sie za rzadkie to wtedy robie wiecej zasmazki zeby zagescic.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-25 00:34:24
    aleksaa
    -1
    danie super doprawione, smaczne i sycące troche mi zajęło gotowanie soi bo była dość stara.... ale się opłacało nastepnym razem spróbuję z fasolką
  • daget, 2010-06-30 11:17:20
    daget
    aleksa ciesze sie ze smakowalo. Soja sama w sobie sie niestety dlugo gotuje
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-30 16:33:35
    aleksaa
    jak juz zrobie z fasolką to przetestuje jeszcze raz z soją z puszki :P
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem