oryginalna sałatka warstwowa z ryżem

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia polska , dodano: 2010-02-17
  • oryginalna sałatka warstwowa z ryżem

Składniki:

  • ryż [1 ] (torebka)
  • sos koperkowo-ziołowy [1 op.]
  • olej [3 łyżki]
  • pomidory [2 szt.]
  • ogórek zielony [2 szt.]
  • cebula biała [1 szt.] (mała)
  • jajka [5 szt.]
  • ser żółty [10 dag]
  • majonez [5 łyżek] (ilość podana orientacyjnie)

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy na sypko wg instrukcji na okapowaniu. Odcedzamy, studzimy.

2. Sos koperkowo ziołowy (Knorr) rozrabiamy w szklance z 3 łyżkami oleju (nie dodajemy wody tak jak to jest na opakowaniu!)

3. Ogórki i pomidory kroimy kostkę, cebulę i jajka w małą kosteczkę.

4. Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach.

Układamy w misce (najlepiej przezroczystej, dla lepszego efektu wizualnego) kolejno:
1 w: ryż wymieszany z sosem
2 w: pomidory
3 w: cebula
4 w: majonez (taka warstwa by przykryć)
5 w: ogórki
6 w: jajka
7 w: majonez
8 w: ser żółty

Bardzo smaczna i syta ze względu na ryż, polecam spróbować! :)
Póki co bez zdjęcia, jak będę robić następnym razem to cyknę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka jajeczna z chrzanem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta