Lasagne z mięsem mielonym

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia włoska, dodano: 2010-02-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne z mięsem mielonym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne z mięsem mielonym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lasagne z mięsem mielonym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lasagne z mięsem mielonym

Składniki:

Przygotowanie:

1. Płaty makarony PODGOTOWUJEMY (oznacza to, że nie gotujemy do miękkości - gotujemy na półtwardo) w lekko osolonej wodzie. Najlepiej gotować po 2 sztuki. W całości na pewno się posklejają i będzie katastrofa kulinarna ;)

2. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy w dużej patelni na gorącym oleju do zeszklenia.

3. Gdy cebula będzie już gotowa, dodajemy do niej mięso. Smażymy razem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Oczywiście mieszamy co jakiś czas by się nie przypaliło.

4. Gdy mięso będzie już usmażone dolewamy ok. 0.5 szkl wody (jeśli mięso puściło dużo wody to nie trzeba) i małe opakowanie koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy - sól, pieprz, oregano i bazylia. Zostawiamy jeszcze chwilę na kuchence, bez przykrycia, by nadmiar wody wyparował

5. Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy szybko. Dolewamy stopniowo mleko nie przestając mieszać. Mleka dodajemy tyle by powstała odpowiednia konsystencja. Sos powinien być jeszcze płynną ale jednak dość gęstą zawisiną.

6. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.

7. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym (lub na blaszce) wysmarowanym masłem układamy 3 płaty makaronu obok siebie. Na płaty nakładamy warstwę sosu beszamelowego i warstwę mięsa. Czynność powtarzamy - makaron, beszamel, mięso.

8. Ostatnią warstwą jest płat makaronu a na nim beszamel. Posypujemy lasagne startym żółtym serem.

9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.


Najlepiej kroić kilka minut po wyłączeniu piekarnika, by się nie rozpadło. Otrzymujemy 6 mniejszych kwadracików (przekrajamy każdy płat na pół).

Można przyozdobić plasterkiem pomidora i listkiem bazylii.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 10
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • awia, 2010-02-18 09:43:37
    awia
    robie bardzo podobnie, ale beszamel daje nad mięso a nie pod mięso. nie rozumiem sensu kladzenia beszamelu na sam makaron? Dodaję też pieczarki.
    Komentarz
  • gaga87, 2010-02-18 09:52:21
    gaga87
    beszamel ma zmiękczyć płat makaronu. Robiłam kiedyś w odwrotnej kolejności i niestety płaty były miejscami twarde (nawet mimo wcześniejszego podgotowania). Odkąd robię tak jak w przepisie nie ma problemu.

    Oczywiście kolejność można poddać modyfikacji, dla mnie jednak taki wariant daje większą pewność udania się dania

    Pomysł z pieczarkami fajny, spróbuję kiedyś! Dzięki Awio za pomysł
    Komentarz
  • awia, 2010-02-18 21:30:21
    awia
    2
    ja zawsze gotuje kazdy plat 3 minuty i potem układam, dla mnie beszamel na górze doskonale łączy składnieki.calosc robie conajmniej 20 minut przed wlozeniem do piekarnika - nie mam problemów z suchym makaronem (no poza brzegami bo są twarde i chrupiące)

    A pieczarki w plasterki, na oliwe, posolic zeby puscily sok, podsmazyc z bazylią - fajnie dopelniają mięsko i sos pomidorowy. ostatnio robilam tez z mozzarella miedzy warstwami - szalenstwo. ale i bomba kaloryczna Ale lasagne pycha, trzeba przyznac.

    ps. beszamel przyprawiam solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową - nadaje wyrazistego smaku.
  • gaga87, 2010-02-18 22:08:09
    gaga87
    ojej, zapomniałam dopisać - ja również beszamel doprawiam pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym

    Na pewno spróbuję z bazylią i pieczarkami.

    Dziękuję za ocenę
    Komentarz
  • nauczycielIILO, 2010-02-21 01:03:52
    nauczycielIILO
    Z Sycylii przywiozłam przepis, gdzie makaron zastąpiono naleśnikami, a przekłada się mięsem wołowym oczywiście przygotowywanym tradycyjnie i oczywiście ser mozarella. Jest bosko pyszna i delikatna.
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-04-12 15:35:17
    SleepingBeuty
    1
    Dobrze, że wspomniałaś, że należy podgotować makaron, na opakowaniu większości z nich jest napisane, że nie potrzeba gotowania - Bzdura ! Praktycznie identyczny przepis jest stosowany u mnie w domu - dodajemy jeszcze do cebulki marchew i seler, razem to dusimy, następnie mieszamy z mięsem. Marchewka dodaje potrawie słodkości. Pychotka . Też słyszałam o dodawaniu pieczarek do Lasagne, ale według mnie psuje to całą lasagne.
  • malalka, 2010-04-20 13:59:15
    malalka
    2
    lasagne wyszło naprawdę pyszne, robiłam ostatnio na kolację i wszystkim bardzo smakowało pewnie jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis!
  • canabis, 2010-06-03 19:17:53
    canabis
    Ja jutro wypróbuję przepis ) już kiedyś robiłam taką lasagne, ale że to było dawno temu zapomniałam kolejności . Dam znać jak mi wyszło
    Komentarz
  • XoBlairoX, 2010-06-30 17:55:12
    XoBlairoX
    2
    Super przepis!!!
    Właśnie stawiam swoje pierwsze kroki w kuchni (mam 17 lat ;p) i dziś postanowiłam że zrobię lasagne, wybrałam ten przepis i muszę przyznać , że mimo iż nie jestem wybitną kucharką cała moja rodzinka była zaskoczona, że jedzonko wyszło takie dobre. Przepis jest super , wszystko bardzo czytelne a jedzonko przepyszne , na pewno będę jeszcze z niego kiedyś korzystać =]
  • tasik92, 2010-07-20 23:02:55
    tasik92
    2
    dobry przepis ja do tego dorzucam jeszcze 2 marchewki starte na tarce, selera, pomidory z puszki i przyprawiam chilli zamiast pieprzu
  • wilma 1, 2010-07-22 21:34:43
    wilma 1
    Jestem już dosyć doświadczoną panią domu,lasagne gości często na moim stole,nigdy nie gotuję makaronu,to strata czasu.40 minut w piekarniku (200 stopni z termooobiegiem)wystarczy ,aby makaron był miękki.Ułatwiajmy sobie życie.Do beszamelu koniecznie gałka muszkatołowa.Super pomysł z dekorcją porcji.
    Komentarz
  • gsk, 2010-10-08 15:43:55
    gsk
    1
    Zrobiłam wszystko według przepisu i wyszło całkiem dobrze
    z tym, że też dodałam gałke do beszamelu.
    Szczypta oregano i bazyli to jak dla mnie troche za mało bo mięso było troche bez smaku.
  • _paulinka2, 2010-11-03 19:02:24
    _paulinka2
    2
    bardzo smaczne ! polecam
  • cyprysik, 2011-01-25 21:44:22
    cyprysik
    2
    Wspaniała! dodalam jednak tez pieczarki no i sos oczywiscie sol pieprz i galka muszkatolowa,a le naprawde prosta lasagnia i taka pyszna. A i do sosu dodalam tez puszke pomidorow z przyprawami, tak zawsze w sumie dodaje i wtedy mniej koncentratu.
  • gaga87, 2011-02-07 13:41:17
    gaga87
    dziękuję za miłe słowa

    Oczywiście jak najbardziej można zamiast koncentratu (albo zmniejszając jego ilość) dać pomidory z puszki.

    Co do podgotowywania płatów - niestety jestem posiadaczką piekarnika bez termoobiegu, a ten dopiero ułatwia życie. Z własnego doświadczenia doszłam do wniosku, że w mojej kuchni konieczne jest podgotowanie. Jeśli ktoś uważa, że obejdzie się bez tego i jest pewny, że wyjdzie jak należy, to nie widzę przeszkód, żeby tak zrobić. Może jak dorobię się nowego, lepszego piekarnika i z termoobiegiem, to również zrezygnuję
    Komentarz
  • gaga87, 2011-02-07 13:41:27
    gaga87
    dziękuję za miłe słowa

    Oczywiście jak najbardziej można zamiast koncentratu (albo zmniejszając jego ilość) dać pomidory z puszki.

    Co do podgotowywania płatów - niestety jestem posiadaczką piekarnika bez termoobiegu, a ten dopiero ułatwia życie. Z własnego doświadczenia doszłam do wniosku, że w mojej kuchni konieczne jest podgotowanie. Jeśli ktoś uważa, że obejdzie się bez tego i jest pewny, że wyjdzie jak należy, to nie widzę przeszkód, żeby tak zrobić. Może jak dorobię się nowego, lepszego piekarnika i z termoobiegiem, to również zrezygnuję
    Komentarz
  • NENULKA1616, 2011-08-16 19:03:21
    NENULKA1616
    1
    Świetny przepis, potrawa sprawdziła się na spotkaniu rodzinnym, wszyscy byli zachwyceni
  • MARTA0000, 2012-11-06 20:25:53
    MARTA0000
    0
    Uwielbiam lasagne,własnie kupiłam makaron na jutrzejszy obiad w Lidlu,ja dodaję jeszcze pomidory z puszki do farszu.Danie smakuje lepiej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Sernik Baileys
  • Mniam: 12
    Banoffee - ciasto bananowe z toffee
  • Mniam: 2
    Letni torcik z brzoskwiniami
  • Mniam: 1
    Letni torcik z brzoskwiniami

Zamknij