Przekładaniec miodowy

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2009-11-04
  • Przekładaniec miodowy

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

W rondlu roztopić masło (20 dkg) z miodem i cukrem (1/2 szklanki), odstawić do ostudzenia. Jaja (2 sztuki) utrzeć z masą maślano-miodową i – nie przerywając ucierania – porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z sodą. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną wylepić formę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec ok. 15 min. Czynność powtórzyć i pozostałe dwa placki upiec w ten sam sposób w tej samej formie.

Masa:
W rondlu zagotować mleko, wsypać kaszę mannę i wiórki kokosowe (połowę) i – mieszając – chwilę pogotować. Oddzielić białko od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę i – ucierając dalej – porcjami dodawać zimną kaszę.

Upieczone i wystudzone placki przekładać masą, posmarować nią również ostatni placek.
Rozpuścić czekoladę we wrzątku (1/2 szklanki) i wystudzić.Na koniec biszkopty zanurzać w ostudzonej czekoladzie, obtaczać w wiórkach i układać na wierzchu ciasta.
Przekładaniec przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz.

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-11-30 11:06:10
    zlosliwiec
    1
    Ulubione ciasto, wg tego przepisu jest dość trwałe i zawsze smaczne.
  • katasiaczek, 2009-12-03 17:24:46
    katasiaczek
    2
    To ciasto jest wyśmienite. Kocham je robić i jeść. szczególnie jeść
  • AgaZ, 2009-12-08 18:08:47
    AgaZ
    2
    Uwielbiam to ciasto. Na pewno będę je robić na te święta zamiast tortu. Ja po zrobieniu owijam je całe szczelnie od góry i od dołu folią spożywczą i wstawiam na dobę do lodówki.
  • Kancia, 2009-12-16 14:46:52
    Kancia
    1
    Ja robię z trochę innego przepisu. Mimo to mój mąż je uwielbia.
  • daget, 2010-02-08 12:50:55
    daget
    1
    Rewelacyjne ciasto, najlepsze na 3 dzien jak calkowicie zwilgotnieje. Wole wersje bez biszkoptow na wierzchu i wiórek ale za to z olejkiem arakowym. Palce lizac. Musze odkopac przepis
  • vild, 2010-07-01 20:21:20
    vild
    1
    latwo powiedziec: odstawic na 24 godziny!!!
    ale faktycznie najplepiej smakuje 3 dnia.
    nie robilam z wiorkami (bo za nimi nie przepadam) ale nastepnym razem sprobuje, znam takich co sie uciesza z tego pomyslu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe