Calzone na szybko

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Calzone na szybko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Calzone na szybko
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Calzone na szybko
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Calzone na szybko

Składniki:

  • mąka [40 dag]
  • cukier [1 łyżka]
  • masło [6 dag]
  • mleko [200 ml]
  • drożdże [3 dag]
  • oliwa [3 łyżki]
  • sól - płaska łyżeczka [1 łyżeczka]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • ser feta [0.5 op.]
  • ser żółty [5 dag] (lekko ostry)
  • przecier pomidorowy [2 łyżki]
  • bazylia [2 łyżeczki]
  • pieprz (do smaku)
  • mrożonka - mieszanka warzywna [1 op.] (mieszanka chińska)

Przygotowanie:

Szukając obiadu dla zmęczonego, wygłodzonego i zziębniętego męża w dzień postny wyszło takie cudo....

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Miękkie masło dodać do mąki (ja niestety zapomniałam je wcześniej wyjąć z lodówki więc dałam lekko twardawe). W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki oraz oliwą, dokładnie wymieszać i dodać do mąki z masłem. Wbić żółtko. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na 20 min do wyrośnięcia w ciepłe pielesze.

Mieszankę chińską przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodać do smaku pieprz, sól, ewentualnie słodką paprykę, bądź chili. Nie można zapomnieć o bazylii. Na koniec smażenia dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Do zimnego farszu dodać pokrojony w kostkę ser zarówno żółty jak i feta. Wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować każdą część na kształt koła.
Nałożyć 1/3 farszu, złożyć na pół formując duży pieróg. Uważać żeby ciasto się nigdzie nie rozeszło i nie zrobiły się dziury, dobrze zlepić brzegi. Wierzch posmarować oliwą bądż białkiem jajka.

Piec ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu)

Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem

__________________________________________________
Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik posypałam wierzch odrobiną tartego sera i zostawiłam pierogi na chwilę aby ser sie roztopił.

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Komentarze

  • hardgirl123, 2010-03-02 16:23:07
    hardgirl123
    -2
    smaczna, szybka i niedroga
    w sam raz na spontaniczne pogaduchy w przyjacielskim gronie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe