Sernik mojej mamy

autor: , kategoria: serniki, kuchnia polska , dodano: 2010-02-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik mojej mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik mojej mamy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik mojej mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik mojej mamy

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO:

• 3 szkl. mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/4 szkl. cukru. Dodać kostkę margaryny(może być masło, wcześniej wyjąć z lodówki, aby zmiękła), całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka, szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
• 2/3 ciasta wyłożyć na blachę(najłatwiej zrobić to ścierając na grubych oczkach tarki), wyłożoną papierem do pieczenia. Będzie to spód do sernika. Reszta ciasta będzie na kruszonkę.
Spód podpiec ok. 20 min. w 180st.C. - Nie musi być upieczone, ale trzeba to zrobić, bo z nałożonym serem może się nie dopiec.

MASA SEROWA:
• 100g masła utrzeć na pulchną masę z 1 szkl. cukru, potem dodać 1 całe jajko i 4 żółtka, aromat do ciasta, ser (najlepiej kupić gotowy do sernika, 1 kg), budynie oraz cukier waniliowy. Dobrze zmiksować, aż nie będzie czuć drobinek cukru. Masa ma być gładka.
Masę serową rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym spodzie.

• Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić i ułożyć na masie serowej.
U mnie używa się domowych brzoskwiń, dlatego nie są śliczne i żółciutkie, ale w smaku lepsze. :)
• Ubić pianę z 7 białek dodając pod koniec ubijania 7 łyżek cukru. Pianą pokryć brzoskwinie.
• Z reszty ciasta zrobić kruszonkę - najprościej bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. przez ok. 1 godz. na złoty kolor.
U mnie w blaszce 36x25 wyrasta do 12cm, opada do ok 10cm.
Po wyjęciu obkroić dookoła (przy papierze), żeby równo osiadł. Inaczej zrobią się góry i doliny. ;)

ZAWSZE SIĘ UDAJE! :)

Polecam! :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • thomson, 2010-02-25 11:39:13
    thomson
    2
    Wydrukowałem przepis mojej dziewczynie bo mi się spodobalo zdjecie. Ogolnie lubie serniki a ten jest super. Od teraz to tez sernik mojej Martusi!
  • pepea, 2010-02-25 15:11:15
    pepea
    Tez robie taki sernik i powiem,ze to moje popisowe dzielo, kady nim sie zawsze zachwyca,takze polecam wszystkim.
    Komentarz
  • Antena 2010, 2010-03-27 22:44:50
    Antena 2010
    1
    Hi hi to moje pierwsze "poważne" ciacho - i jak zwykle dzięki Twojemu dokładnemu opisowi, wyszło elegancko. Dołączam się do Pepea, to rownież moje popisowe dzieło, jest pycha - wlaśnie tym sernikiem zgrzeszyłam na Dukanie.
  • mosiek1, 2010-04-11 20:51:54
    mosiek1
    1
    Pierwszy raz robiłam sernik i muszę powiedziec że wyszedł rewelacyjnie całej rodzince smakowało i wielka blacha zniknęła w dwa dni dziękuję bardzo za ten przepis
  • Nescca, 2010-07-26 01:03:29
    Nescca
    1
    Robie taki sam, chyba taki sam ,dokładnych proporcji nie pamiętam ale wiem ze jest w nim to samo i jest przepyszny!
  • lasoa, 2010-08-17 16:35:35
    lasoa
    1
    kradnę przepis i zrobie na weekend ten pyszny sernik!
  • misunderstood, 2010-10-22 10:41:55
    misunderstood
    1
    bardzo dziękuję za przepis! to moje może 4. ciasto w życiu, wszyscy na imprezie byli zachwyceni pięknie wyrósł i był nieprzeciętnie dobry
  • cranberriess, 2012-03-10 12:02:16
    cranberriess
    1
    Serniczek pierwsza klasa! Rewelacyjny Proporcje na kruche ciasto tez doskonale,wczesniej korzystalam z innych przepisow,ale ciasto nie wychodzilo tak dobre. Co do masy serowej-dodalam 2 kostki twarogu...i wyszla super! Puszysta,idealna,a brzoskwinki pasuja doskonale. Dzieki za swietny przepis!!!
  • angelkaa, 2012-05-29 14:34:08
    angelkaa
    Wygląda pycha! Powiedz mi tylko jak nastawić grzałki? Górna? Dolna? Obie? czy może termoobieg?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem