Koreczki

autor: , kategoria: przekąski na zimno, dodano: 2010-02-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Koreczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Koreczki

Składniki:

Przygotowanie:

Najważniejsze co potrzebujemy do zrobienia koreczków to .... patyczki, na które nabijemy nasze składniki.
Mogą to być nawet wykałaczki, ale fajnie wyglądają ozdobne plastikowe wykończone jak np. te na zdjęciu serduszkami ;)

Składniki kroimy na kawałki/kostki na tyle duże, aby można je było swobodnie nabić na patyczek bez ich rozerwania.
Najwygodniej pokroić wszystkie składniki tak żeby mniej więcej było ich po równo z każdego gatunku.

Problemem może być jak podać nasze koreczki.
Możemy je wbić np. w styropianową tackę, tyle, że nie wygląda ona zbyt atrakcyjnie. Możemy też powbijać w jakiś owoc, najlepiej połówkę jabłka.
Ja często robię tak, że ser kroję w dość wysokie kawałki (no powiedzmy 1,5 cm) i wbijam je jako ostatnie - tym samym stanowią one podstawę koreczka. Patyczka nie przebijam na wylot. Najczęściej udaje się poustawiać koreczki tak aby się nie przewracały.
Można je też po prostu poukładać jeden na drugim.
A jeżeli używamy wykałaczek ważne żeby u góry zostawić na tyle wystający kawałek patyczka żeby było wygodnie złapać koreczek.


Wyżej wymienione składniki to oczywiście tylko przykłady tego, co możemy zastosować w koreczkach.
Papryki można zastosować czerwone, żółte i zielone.
Mięsko w postaci kawałka kiełbasy, kabanosa, lub wędliny pokrojonej w grubsze kawałki.
Ja używam też czasem takich małych konserwowych kolb kukurydzy.
Można też zastosować pieczywo - np. pumpernikiel (dla miłośników;) ).

Osobiście lubię, aby w koreczku był ser żółty, jakieś mięsko (najczęściej kabanos), papryka i przynajmniej jeden kawałek czegoś konserwowego. Wtedy smakują mi najbardziej.
Ale oczywiście wszystko zależy od naszych inwencji i tego co mamy akurat na stanie.
Im bardziej kolorowo tym weselej.

a i możemy wszystkie koreczki robić w ten sposób, że składniki nabijamy w określonej kolejności, albo pobawić się kolorami. Wtedy część koreczków górę ma np. paprykowo-czerwoną a część np. ogórkowo-zieloną. Można wtedy układać koreczkowe wzory, ale sprawdza się to przy dużej ilości koreczków i najlepiej wbijanych w coś płaskiego.

Koreczki świetne sprawdzają się na imprezach i przynajmniej u mnie znikają jako pierwsze.
Trochę z nimi roboty, ale zauważyłam, że do produkcji warto zaangażować mężczyzn - co ciekawe mają przy tym sporo zabawy.

SMACZNEGO!

(kto by pomyślał że tyle można napisać o zwykłych koreczkach).

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • carmelova, 2010-02-18 12:47:35
    carmelova
    1
    Zuzaneczko ja podobnie robię koreczki - daję grubszą podstawkę z sera i wbijam w połówkę pomarańczy. A tym, że u mnie koreczki zazwyczaj składają się z sera, oliwki, pomidora i paseczka salami na szczycie zawiniętego jak żagiel Takie koreczki to hit na wszystkich imprezach
  • 28nana, 2010-02-18 13:36:26
    28nana
    3
    koreczki to zaiste temat rzeka ... a rodzajów koreczków jest tyle ile samych koreczkotwórców ( nieskromnie rzeknę że i jak kilka ciekawych propozycji wrzuciłam na SW )

    jest z nimi trochę babrania - ale " opad szczęki " potencjalnych konsumujących = bezcenne

    gwiazdki za

    + zdjęcie home made
    + chęć do babrania się jedzeniem
    + epopeję koreczkową
  • Berlinianka, 2010-02-18 14:49:18
    Berlinianka
    1
    Opowieść koreczkowa
    Dla mnie nie istnieją koreczki bez oliwek
  • 28nana, 2010-02-18 14:56:05
    28nana
    oliwki nie ze wszystkim współgrają
    ja uwielbiam koreczki - ananasowo - salamiowe :P
    Komentarz
  • AnusiaPn, 2010-02-19 00:31:34
    AnusiaPn
    1
    koreczki podstawa

    jestem wielbicielką!

    ja czasem dodaję jeszcze taki keksik z majonezu

    i usunęłabym pieczarki bo nie przepadam
  • kropka75, 2010-02-19 08:11:25
    kropka75
    1
    Mniam. Wszystko mi tam pasuje. Połączenie sera, kabanoska, pieczarek i ogóra z octu jest boskie. Dla kontrastu słodka papryka. Koreczek idealny.

  • miskowa, 2010-02-19 09:05:17
    miskowa
    super opis, ładne zdjęcie - zwłaszcza te serduszka są urocze U mnie koreczki na imprezach też mają wzięcie, chociaż pojawiają się rzadko, bo długo zajmuje ich przygotowanie. O dziwo twoje stoją ładnie, ja najczęściej muszę je w coś wbijać, bo nie chcą stać.
    Alternatywnie schodzą też owocowe koreczki na imprezę bez alko.
    Komentarz
  • madziulek1979, 2010-02-20 23:16:03
    madziulek1979
    Koreczki podstawą imprezy! Znikają bardzo szybko, ale rzeczywiście, sporo przy nich roboty. Dla mnie najważniejszy rzeczy w koreczku: żółty ser, oliwka, kabanos. No i trochę innych rzeczy: marynowane pieczarki, cebulka marynowana, a w sezonie letnim pomidorki koktajlowe.
    Tylko nie bawię się w ładne ustawianie. Przy pewnej ilości to trochę trudne po prostu wrzucam je do dużej salaterki.
    Komentarz
  • Smynio, 2010-03-02 19:28:28
    Smynio
    Bardzo ładnie wyglądają i zapewne wyśmienicie smakują z chęcią wypróbuje
    Komentarz
  • Smynio, 2010-03-02 19:29:03
    Smynio
    1
    zapomniałam dodać ocenę :P
  • vild, 2010-07-05 12:52:22
    vild
    no kto by pomyslal, ze mozna tyle napisac o koreczkach!!
    sposob podania bardzo estetyczny, do tego smacznie wygladaja
    Komentarz
  • april:), 2010-07-05 22:43:08
    april:)
    1
    U mnie też koreczki na imprezach znikają bardzo szybko I o dziwo faceci faktycznie lubią je robić W swoich zwykle daję jako podstawę ser, później leci papryka z octu lub dynia z octu, kabanos, oliwka, kiełbaska i pomidorek koktajlowy Na mniejsze imprezy sprawdzają się także owocowe koreczki.
    Ja zawsze używam wykałaczek, ale pomysł z ozdobnymi patyczkami jest świetny i na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji.
  • ewelline, 2010-07-27 02:30:30
    ewelline
    1
    Koreczki świetnie sprawdzają się na imprezach!! i można robić koreczki z różności owocowe, warzywne, miesno- owocowe, miesno-warzywne itp od koloru do wyboru koreczki świetna sprawa

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Kremowe czekoladowe muffinki.
  • Mniam: 2
    Soczewica ze śmietaną i pomidorami
  • Mniam: 1
    Soczewica z ryżem i warzywami
  • Mniam: 1
    Pralinki z

Zamknij