Bulion z kaszą a la krupnik

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-11-05
  • Bulion z kaszą a la krupnik

Składniki:

  • marchew [1 szt.]
  • seler [1 szt.] (kawałek korzenia)
  • pietruszka [1 szt.]
  • bulion [1 l] (drobiowy)
  • kasza jęczmienna perłowa [5 łyżek]
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • przyprawa warzywna (do smaku)
  • natka pietruszki [1 szt.] (1/2 pęczka)

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę, ugotować w bulionie. Dodać kaszę, gotować do czasu aż kasza będzie miękka. Doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z brązowym ryżem

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-14 20:37:24
    kropka75
    Jeśli najpierw ugotujemy warzywa, a potem dodamy kaszę, to do czasu ugotowania kaszy, warzywa rozgotują się na całkiem miękko, a niektóre się rozlecą. Wszelkie wartości odżywcze warzyw pójdą się paść.
    Komentarz
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:46:53
    EwcIaKIcIA
    No to juz chyba wiem jaką zupe na obiad zrobię
    Zaraz się biiore za gotowanie
    Bardzo mi się spodobał przepis, dlatego daję 5
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-10-24 13:26:48
    anka_bunio
    1
    Faktycznie lepiej jest zacząć od kaszy, bo ona gotuje się dłużej, a mniej więcej w połowie dodać warzywa. Przepis niby poprawny, ale napisany tak jakby bez przemyślenia.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką