Sandacz w galarecie

autor: , kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-05
  • Sandacz w galarecie

Składniki:

  • sandacz [1 kg] (sprawiony)
  • czosnek [1 szt.] (ząbek)
  • rodzynki [5 dag]
  • migdały [5 dag]
  • natka pietruszki (gałązki)
  • żelatyna (wg przepisu na opakowaniu)
  • bulion [1 l] (z warzyw)

Przygotowanie:

Rybę ze skórą wrzucić do wywaru z warzyw, dodać czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut na bardzo małym ogniu. Wywar ostudzić, wyjąć rybę, odrzucić skórę i ości, starając się uzyskać jak największe kawałki mięsa. Poukładać w opłukanych zimną wodą miseczkach lub dużej salaterce, dodać po kilka migdałów i rodzynek oraz gałązek pietruszki.
W małej ilości zimnego wywaru namoczyć odpowiednią ilość żelatyny (wg przepisu na opakowaniu). Resztę wywaru doprowadzić do wrzenia, dodać namoczoną żelatynę, nie gotować. Zalać rybę. Gdy ostygnie, wstawić do lodówki. Podawać z cząstkami cytryny lub białym winnym octem oraz chrzanem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Komentarze

  • asiulkaa, 2010-11-16 22:25:48
    asiulkaa
    Przepis bardzo dobry, wszystko dokładnie i prosto opisane. Ja przetestuję go na innej rybie wtedy dodam ocenę.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem