Tajska zupa kokosowa (Tom Ka)

autor: , kategoria: zupy, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2010-02-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tajska zupa kokosowa (Tom Ka)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tajska zupa kokosowa (Tom Ka)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tajska zupa kokosowa (Tom Ka)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tajska zupa kokosowa (Tom Ka)

Składniki:

Przygotowanie:

Zupę można przygotować na dwa sposoby i z dodatkiem piersi z kurczaka lub indyka. Ja wolę indyka.
Mięso myjemy i kroimi w paski. Pieczarki myjemy i kroimy
w ćwiartki. Paprykę myjemy, wykrajamy nasionka i kroimy w kostkę.

Pastę Tom Ka (patrz zdjęcie) można kupić w sklepach "Kuchnie Świata". W jej skład wchodzą: trawa cytrynowa, galangal, sól, cukier, liście limonki Kaffir, szalotka, kolendra, chili, olej sojowy, przyprawy, kwas cytrynowy.


Sposób 1:
Zarówno indyka jak i pieczarki najpierw lekko podsmażamy. Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego i dodajemy 2 łyżki pasty Tom Ka i czekamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy mięso i pieczarki, zmniejszamy ogień / moc i gotujemy chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dolewamy wody. Ja wody daję około pół szklanki, ale to już zależy od was jaki smak chcecie uzyskać. Tak samo pasta Tom Ka. Jeśli ktoś woli ostrzej - daje więcej.
Gdy jesteśmy pewni, że kurczak jest już ugotowany, a papryka trochę zmiękła, wlewamy zupę do talerza i posypujemy natką pietruszki.

Sposób 2:
Mięsa i pieczarek nie przysmażamy tylko od razu wrzucamy do garnka z gotującym się mlekiem kokosowym z pastą Tom Ka. Dodajemy tak samo paprykę i gotujemy, aż zarówno mięso jak i pieczarki będą ugotowane, a papryka miękka. Dodajemy wody wedle upodobań.

Ja zupę jadam dodakowo z ryżem jaśminowym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • atena1975, 2010-02-19 09:31:11
    atena1975
    2
    Wszystko co egzotyczne jest ciekawe i warte wypróbowania daje 5 bo zupe znam z domu przyjaciół i jest po prostu fantastyczna.
  • kropka75, 2010-02-19 09:51:23
    kropka75
    Najpierw trzeba dopaść tę pastę. A że jeszcze nigdy jej nie widziałam, to może być wyzwanie.
    Komentarz
  • 28nana, 2010-02-19 09:57:17
    28nana
    http://masala.com.pl/


    mają wszystko
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-19 10:04:38
    kropka75
    Ha ha ha

    Z netu żarcia jeszcze nie zamawiałam.
    Komentarz
  • 28nana, 2010-02-19 10:26:16
    28nana
    a ja i owszem i bardzo sobie chwalę w szczególności lubię kupować mąkę z dobrego młyna
    niestety w realnych sklepach czasem ciężko dostać "wyjątkowe" smakołyki :P
    Komentarz
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:54:34
    EwcIaKIcIA
    Trzeba bedzie spróbować, bo nigdy nie słyszałam o takim "wynalazku"
    Komentarz
  • petero44, 2012-05-24 12:04:04
    petero44
    1
    Zamiast pasty można też użyć przyprawę do Tom Kha Santa Maria. Jest do kupienia w każdym Realu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem