PIEROGI JABŁKOWO CYNAMONOWE

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2010-02-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIEROGI JABŁKOWO CYNAMONOWE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIEROGI JABŁKOWO CYNAMONOWE

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę wlewamy do niej wodę i odrobinę oleju wyrabiamy ciasto, jeśli uznamy że wody jest za mało dodajemy jeszcze. Tak wyrobione ciasto wałkujemy i wyciskamy z niego kółka szklanką lub kubkiem.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce do warzyw, słodzimy cukrem do smaku i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Odstawiamy je na chwilę aby puściły sok, następnie odsączamy go.

Z tak przygotowanych jabłek i wcześniej wyciętych kółek z ciasta lepimy pierogi.

Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch wody.

Gdy gotują się pierogi rozpuszczamy margarynę w rondelku, dodajemy do niej bułkę tartą, cukier i łyżeczkę cynamonu, chwileczkę podgrzewamy aby lekko skarmelizował się cukier, ale nie za dużo.

Po ugotowaniu pierogów polewamy je bułką z cynamonem.

Smacznego.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-19 11:10:30
    Berlinianka
    O takim farszu nie słyszałam, chociaż teraz nie jestem pewna, bo raz w Lublinie byłam w miejscu gdzie mieli tyle rodzajów pierogów, że dostałam oczopląsu i może nie zauważyłam
    Czego to ludzie nie wymyślą
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-02-19 12:36:22
    kolorowatecza
    1
    Jabłka w połączeniu z cynamonem - zawsze pyszności

    A jeszcze w domowych pierogach to w ogóle cud =]
  • ewelline, 2010-02-19 12:56:29
    ewelline
    muszę spróbować
    Komentarz
  • ewelline, 2010-02-19 17:24:22
    ewelline
    4
    dziś zrobiłam te pierożki, miałam akurat ciasto w zamrażalce i jabłka wiec wyszedł mi szybki obiadek tylko ze ja jadłam je ze śmietaną i cukrem. Same pierożki są bardzo smaczne jednak jednak te jabłka wzbudzają apetyt i ciężko się nimi najeść hahaha
  • paulina150528, 2010-02-19 23:04:48
    paulina150528
    1
    Połączenie jabłek i cynamonu jest obłędne samo w sobie. Także w pierogach sprawdza się rewelacyjnie. Takie połączenie może być zaskoczeniem początkowo jednak smakuje rewelacyjnie
  • aleksaa, 2010-03-12 18:20:15
    aleksaa
    ojj chodzi za mną ten przepis ;p tylko ile kroć pomyślę że trzeba stać i lepić pierogi to ochota przechodzi na kolejny dzień mam nadzieje ze w koncu wezme sie w garsc i wyprobuje
    Komentarz
  • monisssssssss89, 2011-12-16 20:23:56
    monisssssssss89
    -1
    Jadłam kiedyś takie w pierogarni i były przepyszne! Polecam każdemu ten przepis
  • PatrykLubik, 2017-02-24 08:53:26
    PatrykLubik
    uwielbiam pierogi pod każdą postacią odkąd ciasto wyrabiam z mąki luksusowej szymanowskiej wychodzą najlepsze
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem