Sałatka z tuńczyka z jajkiem i cykorią

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2010-02-19
  • Sałatka z tuńczyka z jajkiem i cykorią

Składniki:

Przygotowanie:

Jedna z moich ulubionych sałatek :) Do osiągnięcia idealnego smaku niezbędny jest niestety blender.

Jajka obieramy i rozdrabniamy w blenderze na wiórki, taką "pierzynkę", muszą być naprawdę drobno posiekane. (uważam, że koniecznesą 2 jajka do calej puszki tuńczyka, inaczej nie ma tego smaku) Do miski

Ogórka obieramy i postępujemy z nim dokładnie tak samo jak z jajkiem - rozdrabniamy w blenderze. Do miski

Sałatę lodowa i cykorię kroimy na kawałki (takie sałatkowe, aby się wygodnie jadło), dorzucamy do miski

Wrzucamy do michy odsączonego, lekko rozdrobnionego widelcem tuńczyka.

Mieszamy wszystko, dodajemy pieprzu (ja lubię sporo, aby smak sałatki był wyrazisty), dla smaku bazylię (łamie delikatny smak sałatki), ja, dla dodatkowej aksamitności dodaję kapkę oliwy, bo oliwę bardzo lubię, ale nie jest ona niezbędna.

Po wymieszaniu sałatka jest delikatna i aksamitna, ponieważ posiekane jajka i ogórek tworzą delikatny, otulający sałatę i tuńczyka sos.

Polecam, bo pyszna i dietetyczna ;)

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-19 11:13:04
    kropka75
    Składniki w domu posiadam, tuńczyka kupiłam ostatnio na zapas. Musze podumać jak to zrobić bez blendera i dam znać co wyszło.

    Komentarz
  • miskowa, 2010-02-19 11:55:04
    miskowa
    brzmi super. Mam wszystko poza cykorią, którą koniecznie zakupię, żeby spróbować i wtedy ocenię.
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-19 11:58:07
    hania811
    a starcie jajek i ogóra na tarce o średnich oczkach da "ten"efekt? jak myślisz?

    Dodajesz wodę z ogórka czy odsączasz??
    Komentarz
  • miskowa, 2010-02-23 10:54:52
    miskowa
    2
    jak zapowiedziałam, tak też zrobiłam. Zrobiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu. Ma swoje plusy i ma swoje minusy. Spodobał mi się patent zrezygnowania z majonezu czy oliwy na rzecz zmasakrowanego ogórka i jajka, będę go kopiować na pewno przy innych sałatkach. Sama sałatka jest dla mnie jednak zbyt mdła. Nawet spora ilość pieprzu nie pomaga. Nie ma w przepisie soli, której mi ewidentnie brakuje. Przydałby się jakiś składnik może o wyraźnym smaku (oliwki, kapary albo coś w tym stylu) i wtedy byłoby chyba lepiej.
  • hihi, 2010-02-23 11:03:54
    hihi
    Haniu, myślę, że ogórka warto byłoby zetrzeć na tej tarce drobniutkiej, żeby był taki rozsiekany, jajko na średniej powinno wystarczyć

    Miśkowa, ja nic nie solę (do niczego poza mężowskimi ziemniakami i jajecznicą nie dodaję soli), więc nie odczuwam nigdy braku tego składnika w potrawach, wręcz gdy jadam poza domem, to czuję, że wszystko jest za słone, w tym przypadku natomiast, dla mnie jako niesolącej, słony jest sam tuńczyk z puszki

    Co osoba, to smak.
    Komentarz
  • miskowa, 2010-02-23 12:34:21
    miskowa
    a widzisz, czyli jednak dla osoby używającej nieprzesadnie soli, jednak trochę jej tu brakuje. Więc tym solącym radzę jednak trochę poprzyprawiać pod siebie

    Haniu, moim skromnym zdaniem starczyłoby zetrzeć ogóra i jajko na małych oczkach. Ja wody nie odsączyłam, bo miałam wrażenie, że byłoby za sucho
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem