SOS 1000 WYSP - moja wersja

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-02-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SOS 1000 WYSP - moja wersja
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SOS 1000 WYSP - moja wersja

Składniki:

Przygotowanie:

1. Jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

2. Majonez (w wersji lżejszej może być pół na pół z jogurtem naturalnym i też będzie smaczny) utrzepujemy z ketchupem do dokładnego wymieszania.

3. Jajko, ogórka i cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę. Dodajemy do przygotowanego sosu i delikatnie mieszamy.

4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję również kilka kropel sosu chili.


Sos 1000 wysp może mieć różne modyfikacje. Dla mnie podstawą jest majonez, ketchup, ogórek konserwowy, cebula i jajko. Poza tym można dodawać również pieczarki marynowane, paprykę czerwoną świeżą lub marynowaną, oliwki, natkę pietruszki, dymkę cebuli, wszystko pokrojone w kosteczkę. Oczywiście nie wszystko na raz, warto kombinować ;)

Sos świetnie nadaje się do sałatek i mięs, przede wszystkim z grilla.

Kolor wyszedł nieco przekłamany. Powinien być różowawy ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • madziaaaaa89, 2010-10-24 16:24:45
    madziaaaaa89
    Chyba wkradł ci się błąd i zamiast 0,75szkolanki sosu chili powinno być majonezu??
    Komentarz
  • gaga87, 2010-10-24 20:49:26
    gaga87
    oczywiście, masz rację Dziękuję za zwrócenie uwagi... nie ma możliwości edycji, ale może Mod coś zdziała
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe