KRUPNIK POLSKI

autor: , kategoria: drinki, kuchnia polska , dodano: 2010-02-19
  • KRUPNIK POLSKI

Składniki:

  • miód [1 szklanka]
  • woda [1 szklanka] (przygotowana)
  • spirytus [2 szklanki]
  • miód [100 g]
  • wanilia [0.5 szt.] (1/2 laski)
  • gałka muszkatołowa [0.5 szt.] (1/2)
  • goździki [6 szt.]
  • cynamon [1 szklanka] (mala)
  • imbir [1.2 łyżeczki] (drobno pokrojony swiezy)
  • skórka z pomarańczy [1 szt.] (drobno pokrojona z 1 pomaranczy)

Przygotowanie:

Szklankę miodu zagotować ze szklanka wody i goździkami, odszumować. Dodać skórkę z pomarańczy, kawałek cynamonu, wanilie, gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 15 minut. Zostawić do ostygnięcia, ponownie zagotować, przecedzić. Do gorącego wywaru stopniowo wlewać spirytus, dokładnie wymieszać. Można podawać gorący jednak lepiej rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i zostawić na 2 miesiące by nalewka dojrzała.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki bez zawijania

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem