Spaghetti z sosem pomidorowym z bakłażanem i boczkiem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z sosem pomidorowym z bakłażanem i boczkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z sosem pomidorowym z bakłażanem i boczkiem

Składniki:

Przygotowanie:

Wstawić wodę na makaron.
Pokroić boczek w paski lub kostkę, cebule i czosnek w drobną kostkę i w drobną kostkę bakłażana.
Bakłażana włożyć na sito posypać solą i poczekać aż puści sok po czym przelać wodą.

Boczek podsmażyć na patelni. Jak zacznie się topić dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć chwilę po czym dodać bakłażana.
Smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać pomidory i przyprawy(ja dodaję dużo posiekanej bazylii i chili).
Gotować ok 10 min.
Do sosu dodać ugotowany makaron (mocny al dente)z chochlą wody z gotowania makaronu i wymieszać gotując wszystko razem ok 2 min.

Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.

Można zrobić wersję wege bez boczku.Wtedy trzeba dodać całego bakłażana.

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • studentkaAM, 2014-09-28 09:06:26
    studentkaAM
    0
    Zrobiłam wczoraj na obiad. Proste, szybkie i sycące. Ja jednak nie jestem wielką fanką spagetti, więc i przepis do końca mi nie podszedł. Połączenie bakłażana z boczkiem - super! Dla spagettiżerców będzie to na pewno miła odmiana od klasyka! Na pewno warto wypróbować ten przepis, bo po prostu jest smaczny. Ja jak mówię tej sztuki kulinarnej już nie powtórzę

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe