Tort Sachera

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-02-19
  • Tort Sachera

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto wymaga bardzo precyzyjnego odmierzania składników i dokładnego postępowania zgodnie z przepisem.

Jest skomplikowane ale warte "odrobiny" poświęcenia :-)

1. Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa.
2. Czekoladę połam i rozpuść na parze w garnuszku. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, cały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach.
3. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową).
4. Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ucieraj jeszcze przez chwilę.
5. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier.
6. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna i lśniąca - nie może być w niej kryształków cukru.
7. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką.
8. Wsyp mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
9. Alej ciasto do tortownicy wcześniej posmarowanej masłem i posypaną mąką ( lub kaszką manną )
10. Piec należy godzinę w temp. 200°C.
11. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem