Krupnik

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-11-05
  • Krupnik

Składniki:

  • bulion [5 szklanek] (warzywno-grzybowy lub wywar z warzyw)
  • kasza jęczmienna [4 łyżki]
  • ziemniaki [3 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • seler [1 szt.] (kawałek korzenia)
  • por [1 szt.] (tylko białej części)
  • koperek [1 pęczek]
  • przyprawa warzywna [1 łyżeczka]
  • sól (do smaku)
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie:

Bulion zagotować (można też ugotować wywar z warzyw), do wrzącego dodać opłukaną, odsączoną kaszę, doprawić przyprawą warzywną i gotować na małym ogniu. Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do kaszy po 15 minutach gotowania. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, gdy warzywa zaczną mięknąć. Tuż przed końcem gotowania wsypać drobno pokrojony koperek i doprawić do smaku cukrem i solą.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijna kapusta z grzybami

Komentarze

  • BloondieLook, 2011-01-07 22:33:02
    BloondieLook
    prosta zupa,robiona prawie codziennie dla mnie przez moją mame w dzieciństwie
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-11-09 13:28:17
    studentkaAM
    0
    Super prosty przepis na pyszną zupę, którą uwielbiam. JEdyne co zmieniłam to zamiast kostek rosołowych ugotowałam wywar z żeberek

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe