Sałatka / pasta rybna z oliwą

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2010-02-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka / pasta rybna z oliwą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka / pasta rybna z oliwą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka / pasta rybna z oliwą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka / pasta rybna z oliwą

Składniki:

Przygotowanie:

Wersja na sałatkę:

Kroimy w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, cebulkę, jajka. Strzępimy drobno makrelę. Mieszamy składniki. Doprawiamy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwy. Mieszamy. Gotowe.

Wersja na pastę:
Wrzucamy składniki stałe do jakiegoś urządzenia elektrycznego i delikatnie miksujemy, doprawiamy pieprzem, cytryną i oliwą. Gotowe.

Zależy co wolimy, jaka konsystencja bardziej nam odpowiada. Ja wolę sałatkę i ją przedstawiam na zdjęciu.

Smaczna, idealna do kanapek, choć nie polecam do pracy. Trochę zbyt aromatyczna. :) Szybka w przygotowaniu.
Ja nie solę, ogórek jest słony, rybka też wystarczająco.

/Równie dobrze można dodać jakąś rybkę z puszki. Ja czasem robię z puszkową makrelą, gdy nie mam akurat wędzonej. Wtedy ostrożnie z oliwą - puszkowa rybka jest tłusta./

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • hania811, 2010-02-19 19:57:47
    hania811
    3
    Kocham.
    Robię dokładnie tak samo.
    W wersji dal męża z majonezem kieleckim
    A sobie lubię posypać pestkami słonecznika
  • kropka75, 2010-02-19 19:59:51
    kropka75
    Jadłam również z majonezem - smaczna, choć wolę jednak z oliwą, lżejsza.

    Właśnie pochłonęłam pół michy i mnie natchnęło, żeby wstawić.
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-19 20:03:02
    hania811
    Ja też wolę lżejszą wersję.

    Dobrze że wstawiłaś..przypomniał aś mi że dawno nie robiłam.
    Komentarz
  • daget, 2010-02-19 21:30:22
    daget
    2
    Uwielbiam, tylko jak to ja bez cebulki i obowiazkowo z majonezem. Hymmm chyba juz jestem uzalezniona od tego niezdrowego dodatku. Ale co tam, cos z tego zycia trzeba miec.
  • m@skotka, 2010-02-19 21:59:55
    m@skotka
    2
    Jedna z moich ulubionych. Ja robię z majonezem. Czasami dodaję jeszcze paprykę czerwoną i kukurydzę.
  • Yolla, 2010-02-21 08:52:02
    Yolla
    2
    Sałatka rewelacyjna, też taką robię (w wersji majonezowej również, gdzie jeszcze dodaję groszek)
    Dawno jej nie jadłam i smaka mi narobiłaś ;-)))
    Kropka, masz fajne przepisy, przyjazne mojemu podniebieniu ;-)
  • kulbit, 2010-02-22 23:20:59
    kulbit
    0
    Uwielbiam makrele w sałatkach!
    Robię podobnie z tym, że dodaję jeszcze sałatę lodową i używam do tego pieprzu cytrynowego
    Mniam
    Jadam to jako sałatkę np. czystymi tostami do tego
  • bydgoszczanka, 2010-02-23 21:17:07
    bydgoszczanka
    1
    Robiłam niedawno podobną ale miałam pstrąga smażonego. Zrobiłam z sosem pomidorowym. Wyszła pyszna
  • hihi, 2010-02-24 10:18:27
    hihi
    1
    U-WIEL-BIAM! Robię identycznie, choć... od czasu gdy wypróbowałam pastę rybną Makłowicza z tuńczyka i anchois z odrobinka porto oraz te sardynkową... (które zresztą polecam serdecznie!!), ta makrelowa z ogórkiem i cebulką zeszła na drugi plan, co nie zmienia faktu, że na myśl o tej paście... aż mi slinka cieknie, a ja głodna!

    I masz rację, że wersja z oliwa jest lżejsza, moim zdaniem majonezowa "zamula".
  • 28nana, 2010-02-24 10:53:55
    28nana
    1
    moja wersja jest uboższa o jajko ... ale nie ukrywam że odważę się przetestować
    muszę się przyznać że najczęściej robię tę sałatkę gdy kupiona przeze mnie makrela jest jakaś sucha... :P

    gwiazdki za:
    zdjęcie home made
    apetyczny opis wykonania
    możliwość wyboru własnej wersji " kalorycznej"
  • vesenka, 2010-02-27 07:40:44
    vesenka
    1
    Mniam! Uwielbiam tą sałatkę, a wieki jej nie jadłam. Powędruję dziś do sklepu po rybkę, bo mi ogromnego apetytu narobiłaś. Ja czasem jak mi się nie chce skubać, to robię z tuńczyka w oleju z puszki. Co nie zmienia faktu,że z makreli jest smaczniejsza i można dać lepszy gatunkowo olej (bardzo lubię z tłoczonym na zimno słonecznikowym, a jeszcze bardziej z olejem z lnianki
  • katarzinka, 2010-03-20 13:41:40
    katarzinka
    1
    sałatka przepyszna - widzę,że robiona w wielu miejscach na ziemi,
    dzięki za przypomnienie o niej
  • agabil1, 2010-03-22 14:57:13
    agabil1
    2
    uwielbiam ryby w każdej postaci więc koniecznie ją zrobię. Niedługo mam gości więc przetestuję na nich fajnie że bez majonezu
  • ira21, 2010-04-07 21:25:30
    ira21
    1
    Pychotka,ja też dodaje łyżkę majonezu.

    aczkolwiek tylko dla męża,bo swoją porcyjkę mam z oliwą
  • anemeon, 2010-08-18 17:06:11
    anemeon
    1
    robię identyczną. py-cho-ta!
  • iizabelaa, 2011-01-04 21:26:22
    iizabelaa
    1
    Często robię taka pastę, bardzo lubię,
    ja robię z niewielką ilością majonezu,
    i rożne wariacje na jej temat,
    np. z tuńczykiem z puszki, przyprawiona ostrą paprykę, lub bez ogórka.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe