Biszkopt z pianką

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-02-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z pianką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z pianką

Składniki:

Przygotowanie:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno z 1,5 szklanką cukru. W oddzielnej miseczce roztrzepać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych na sztywno białek. Przesiać mąkę (ziemniaczana+pszenna) i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylać do formy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 30-40 min w temp.180-200 stopni.

MASA:

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać tężejącą już galaretkę.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i wylać masę. Zostawić odrobinę masy na wierzch ciasta.

Smacznego!

P.S generalnie można dać inny smak galaretki

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • daget, 2010-02-20 00:19:55
    daget
    1
    W moich stronach te ciasto sie "Puszek" nazywa, i wystepuje w dwoch wersjach. W pierwszej wlasnie z galaretka i smietana a w drugiej z ugotowanym z 1/2 szkl cukru i ostudzonym kislem utartym z maslem. Ciasto delikatne i mieciutkie, moja tesciowa po moim jego upieczeniu poprosila o przepis i stalo sie ono jednym z kilku ciast ktore piecze.
  • 135nudziara, 2010-02-20 16:33:01
    135nudziara
    jakiej śmietany użyć? w liście składników jej nie ma
    Komentarz
  • alkamor, 2010-02-20 18:10:53
    alkamor
    o cholercia musiało się nie dodać :/ ŚMIETANA MA BYĆ 30% 500 ML!!!
    Komentarz
  • Smynio, 2010-04-06 13:24:59
    Smynio
    2
    Zrobiłam na chrzciny chrześnicy - mój akurat wyszedł różowy ze względu na wiśniową galaretkę, ale jako jeden z pierwszych zniknął ze stołu! wszystkim smakował, ciasto jak puszek, pianka również. Niebo w gębie polecam! dzięki za ten przepis alkamor
  • anusiaa81, 2010-07-26 19:22:39
    anusiaa81
    Przepis wart polecenia, nieskomplikowany a ciasto super urosło i bardzo puszyste. Pycha
    Komentarz
  • _Desolation, 2010-07-30 13:19:34
    _Desolation
    Mam pytanie,czy jak się doda do śmietany tężejącą galaretkę trzeba to wymieszać łyżką,zmiksować czy co z tym zrobić? Przepraszam może odpowiedz jest oczywista ale jestem laikiem w tych sprawach
    Komentarz
  • alkamor, 2010-07-30 22:56:54
    alkamor
    ja dodając galaretkę miksuję na najmniejszych obrotach żeby się ładnie wymieszało
    Komentarz
  • alkamor, 2010-07-30 22:57:04
    alkamor
    ja dodając galaretkę miksuję na najmniejszych obrotach żeby się ładnie wymieszało
    Komentarz
  • _Desolation, 2010-07-31 11:30:18
    _Desolation
    1
    Dziękuje za odpowiedz jest ocenka
  • vild, 2010-08-15 21:05:00
    vild
    1
    robie go czesto
    z tym, ze mam wlasny przepis na biszkopt.
    na wierzchu warto udekorowac jakas posypka typu czekolada, wiorki lub co kto lubi
    wiem i znam wiec oceniam
  • rima19, 2011-01-22 12:05:37
    rima19
    0
    Ciasto genialnie proste, nawet mi sie udalo(a to byl pierwszy moj wyrob w nowym piekarniczku wiec sie balam co z tego wyrosnie.. lub oklapnie;] a jakie pyszne
  • marysia1581, 2011-05-24 20:43:09
    marysia1581
    1
    zrobiłam- pycha! polecam!
  • kiss12550, 2011-07-12 11:47:42
    kiss12550
    1
    Ciasto wyszło dokładnie takie jak na zdjeciu , delikatne i puszyste.Szczerze polecam
  • Anus94, 2014-07-14 12:17:13
    Anus94
    czym ubić śmietanę? Mikserem czy trzepaczką?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe