Placek lotaryński

autor: , kategoria: tarty, kuchnia francuska , dodano: 2009-11-05
  • Placek lotaryński

Składniki:

Przygotowanie:

Do mąki dodać pokrojone masło, wsypać po szczypcie soli i pieprzu, wlać 2 łyżki zimnej wody i szybko wyrobić ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki co majmniej na godzinę. Cebulę obrać i pokroić w talarki, boczek pokroić w cienkie plasterki. Przesmażyć, nie rumieniąc, doprawić solą i gałką. Ciasto rozwałkować dość grubo, przełożyć do wysypanej mąką tortownicy, przykryć warstwą osączonego z tłuszczu boczku i cebuli. Jajka roztrzepać z mlekiem i śmietaną, wymieszać z serem, solą i gałką. Tę masę wylać na ciasto. Wstawić je do nagrzanego (200°C) piekarnika na 30–40 minut.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • aniko 23, 2009-12-14 16:42:54
    aniko 23
    1
    Wygląda niesamowicie i apetycznie. Mam słabośc do takich dań.wiec skorzystam z przepisu..przy najblizszej okazji.
  • ewelline, 2010-01-09 02:22:54
    ewelline
    0
    ale apetycznie to wygląda!!!! tylko ja nie znoszę galaki muszkatołowej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe