Tagliatelle w śmietanowym sosie z gorgonzolą

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-20
  • Tagliatelle w śmietanowym sosie z gorgonzolą

Składniki:

  • makaron [50 dag]
  • oliwa z oliwek [2 łyżeczki]
  • czosnek [4 ząbki]
  • ser gorgonzola [25 dag]
  • śmietana kremówka [1 szklanka] (30%)
  • śmietana [1 szklanka] (36%)
  • jajka [3 szt.]
  • szynka parmeńska [10 plastrów]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz czarny [1 szczypta]
  • ser parmezan [4 łyżki]

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Pozostawiamy około pół szklanki wody w której się gotował.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy śmietanę, 1/3 gorgonzoli, doprawiamy pieprzem i solą (ja dodaję jeszcze tymianek). Dusimy bez przykrycia aż sos zgęstnieje (około 5-7 minut).

Sos zdejmujemy z ognia, do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Wbijamy lekko ubite jajka, dodajemy szynkę, połowę pozostałej gorgonzoli i część parmezanu. Dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty wlewamy do niego trochę wody w której gotował się makaron. Przekładamy na talerze, posypujemy resztką gorgonzoli i parmezanem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • KarolinaK, 2014-07-17 13:04:08
    KarolinaK
    trzy jajka w calosci :O
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem