Tagliatelle w śmietanowym sosie z gorgonzolą

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-20
  • Tagliatelle w śmietanowym sosie z gorgonzolą

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Pozostawiamy około pół szklanki wody w której się gotował.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy śmietanę, 1/3 gorgonzoli, doprawiamy pieprzem i solą (ja dodaję jeszcze tymianek). Dusimy bez przykrycia aż sos zgęstnieje (około 5-7 minut).

Sos zdejmujemy z ognia, do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Wbijamy lekko ubite jajka, dodajemy szynkę, połowę pozostałej gorgonzoli i część parmezanu. Dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty wlewamy do niego trochę wody w której gotował się makaron. Przekładamy na talerze, posypujemy resztką gorgonzoli i parmezanem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • KarolinaK, 2014-07-17 13:04:08
    KarolinaK
    trzy jajka w calosci :O
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe