Składniki:
- galaretka [2 op.] (galaretka o jasnym kolorze np. brzoskwiniowa, tropikalna)
- owoce sezonowe [250 g] (moga byc tez owoce z puszki np. brzoskwinie)
- biszkopty [1 op.] (opcjonalnie)
- ser twarogowy [500 g] (najlepszy jest taki juz gotowy, przemielony, kupowany w wiaderku)
- galaretka [1 op.] (galaretka o ciemniejszym kolorze np truskawkowa)
- cukier [150 g] (moze byc cukier puder)
- woda [500 ml] (do galaretki)
Przygotowanie:
1.Galaretkę jasną przygotowujemy wczesniej by troche ostygła. (ewentualnie mozna galaretke achłodzic w zimnej kapieli wodnej) Rozrabiamy ją w proporcji 2 opakowania na 1 porcje wody.
2. Ser ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przestygniętą jasną galaretkę i łączymy składniki.
3. Masę serową wlewamy do tortownicy Tortownicę można przed zalaniem wyłożyć biszkoptami.
4. Wstawiamy sernik do lodówki na ok 3 h.
5. W miedzyczasie rozrabiamy truskwkowa galaretkę, w proporcji takiej jak na opakowaniu (ewentualnie mozna dodac troszkę mniej wody-bardziej stężeje). odstawiamy by przestygła.
6. Następnie układamy na wierzchu sernika owoce (moga byc pokrojone w połówki lub na mniejsze kawałki- tu juz inwencja dowolna)
7. Wierzch sernika z ułożonymi owocami zalewamy tężejącą truskawkową galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy az galaretka stężeje do końca.
ja zamiast tortownicy stosowałam miskę o podobnym kształcie co tortownica. Tez sie nadaje ale potem jest troche zabawy i przekładania jak sie sernik wyjmuje.
w czas przygotowania nie wliczałam pobytu sernika w lodówce. ;)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jagodami
Komentarze