Zupa cebulowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-02-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa cebulowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa cebulowa

Składniki:

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostki rosołowe. Obieramy cebulę i dzielimy mniej więcej po połowie. Obieramy. Jedną połowę kroimy w krążki i wrzucamy do garnka z oliwą i 2 łyżkami masła, dodajemy startą na dużych oczkach marchew. Przykrywamy i dusimy aż będzie miękka. Pozostałą cebulę kroimy w półkrążki (czy jak to się mówi...:] ) i wrzucamy bezpośrednio do wody z rozpuszczonymi kostkami. Gotujemy na małym gazie. Kiedy cebula duszona z marchewką będzie już miękka przekładamy wszystko łącznie z tłuszczem do dużego garnka. Gotujemy aż cebula będzie mięciutka. Oczywiście doprawiamy solą, pieprzem (można też tymiankiem)

Wlewając do talerza najpierw kładziemy odrobinę startego żółtego sera następnie zupę i na wierzch również starty żółty ser.

Smacznego!

P.S w "sezonie" zamiast części zwykłej cebuli można dodać cebulę dymkę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe