Keks z białek
autor: aleksaa,
kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2010-02-21
Składniki:
- białko z jajka [1 szklanka]
- mąka pszenna [1 szklanka]
- mak [1 szklanka]
- cukier [1 szklanka]
- masło [0.5 szklanki] (roztopione)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- aromat waniliowy do ciast (kilka kropel)
- bakalie (rodzynki, morele, śliwki, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa)
Przygotowanie:
Przepis najlepiej sprawdza się po tłustym czwartku ;) gdy zostaje za dużo białek po faworkach :D
Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać przesianą mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło, wymieszać.
Piec w formie do keksa około 50 minut (czasem krócej, to zależy od piekarnika), w temperaturze 220 stopni, od góry
podczas pieczenia przykryć papierem lub folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekło. Piec do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami
Komentarze
no i musze powiedzieć że nierozczarowałam się! ciasto super
polecam polać polewą czekoladową!