Keks z białek

  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Keks z białek
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Keks z białek
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Keks z białek
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Keks z białek

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis najlepiej sprawdza się po tłustym czwartku ;) gdy zostaje za dużo białek po faworkach :D

Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać przesianą mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło, wymieszać.

Piec w formie do keksa około 50 minut (czasem krócej, to zależy od piekarnika), w temperaturze 220 stopni, od góry
podczas pieczenia przykryć papierem lub folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekło. Piec do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • koszatniczka320, 2010-03-16 23:47:19
    koszatniczka320
    akurat zostało mi dużo białek po masie do tortu... napewno jutro wypróbuje i dam znać jak mi poszlo bo zdjecia są cudowne ^^
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-19 00:23:34
    koszatniczka320
    2
    zanim wyprobowałam przepis, szukałam jeszcze czegoś innego by wykorzystać białka. Widziałam dużo przepisów na ciasto makowe z białek i ten keks jest w sumie bardzo do nich podobny. Mi jednak ta nazwa bardziej pasuje niż 'ciasto makowe', chyba przez te bakalie

    no i musze powiedzieć że nierozczarowałam się! ciasto super zostało mi tyle białek że zrobiłam 2 porcje swoje keksy polałam czekoladą: białą i mleczną
  • portier, 2010-03-22 13:05:33
    portier
    2
    Po zjedzeniu połowy blachy, rodzina zapragnęła drugiej połowy

    polecam polać polewą czekoladową!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem