Drożdżówki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-02-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki

Składniki:

Przygotowanie:

Swietne drozdzowki na drugie sniadanie badz na przekaske, ktora mozna wziasc ze soba wychodzac z domu:)


Ser zmiksowac na gladka mase z 1 zoltkiem i cukrem waniliowym.

Maslo roztopic w garnuszku i odstawic do ostygniecia.

Do miski wkruszyc drozdze, dodac cukier i lekko cieple mleko, wymieszac.

Na stolnice wysypac make przesiana razem z sola, w kopczyku zrobic dolek, wlac do niego 2 zoltka, roztopione, wystudzone maslo i mieszanke drozdzowa - zagniesc ciasto - ma byc gladkie.

Rozwalkowac ciasto na grubosc ok. 1 cm, posmarowac masa serowa i wzdluz jednego z dluzszych bokow ulozyc dwa rzedy sliwek. Zwinac calosc w rulon zaczynajac od boku ze sliwkami. Rolade pokroic na 2-3 cm plastry, powinno wyjsc ok. 12 drozdzowek.

Plastry ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i odstawic na kwadrans do wyrosniecia w cieplym miejscu. Przed wlozeniem do nagrzanego piekarnika posmarowac drozdzowki rozbeltanym jajkiem z odrobina wody. Piec ok. 30 minut w temp. 180-200*C (zalezy od maszyny) az sie mocno zrumienia. Po wyjeciu z pieca posmarowac lukrem, np. z przepisu na lukier cytrynowy AgaZ.

Gotowe. Smacznego:)


P.S.
Zamiast masla mozesz uzyc 5 lyzek oleju (ja wole maslo).
Przy nastepnej okazji dorzuce wiecej zdjec z poszczegolnych etapow.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe