Shrek

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-02-21
  • Shrek

Składniki:

  • mąka pszenna [1 szklanka] (biszkopt)
  • cukier [1 szklanka] (biszkopt)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (biszkopt)
  • jajka [6 szt.] (biszkopt)
  • sok owocowy [1 op.] (duży czerwony lub zielony Pysio)
  • cukier [3 łyżki]
  • budyń [3 op.] (śmietankowy)
  • śmietana kremówka [0.5 l]
  • żelatyna [2 łyżki] (rozpuścić)
  • cukier puder [3 łyżki]
  • delicje (ciastka) [2 op.]
  • galaretka [1 op.]

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodać połowę cukru i nadal ubijać.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wyłożyć do prostokątnej blachy i piec ok 40 min.

Pysio przelać do garnuszka, dosypać 3 łyżki cukru i ugotować na nim 3 budynie śmietankowe.

Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną żelatyną i cukrem pudrem.

Na biszkopt wylać przestygnięty budyń, na budyń wyłożyć Delicje, na ciastka ubitą śmietanę, na wierzch wylać dowolną galaretkę.

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką