Pieczone pierogi z kapustą

autor: , kategoria: pierogi, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-11-05
  • Pieczone pierogi z kapustą

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem, dodać żółtka (2 sztuki), śmietanę i szczyptę soli. Dość szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię, włożyć na kilka godzin do lodówki.
Kapustę poszatkować, przełożyć do rondla, dodać nasiona kopru, zalać wrzątkiem, ugotować, odparować. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, dodać kapustę i – mieszając – chwilę smażyć razem, zdjąć z ognia, przestudzić, wbić całe jajko i wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, pokroić na kwadraty, na środek każdego kawałka nałożyć kapustę, zlepić. Pierogi ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posmarować roztrzepanym białkiem, piec w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Pierogi można upiec dzień przed podaniem, a później tylko podgrzać.

    Śr. ocena: 2.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • BogaczKa22, 2009-12-17 19:23:59
    BogaczKa22
    Ciekawe ciasto! Jeszcze takiego nie znałam ciekawe jak smakuje?
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-08 14:05:35
    ewelline
    ja rowniez nie jadłam takiego ciasta, jestem ciekawa jak smakuje
    Komentarz
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-06 15:20:01
    EwcIaKIcIA
    Ja też co prawda nie jadłam, ae muszę spróbować bo uwielbiam pierogi
    Komentarz
  • gaga87, 2010-12-28 11:59:46
    gaga87
    Skoro nie spróbowałyście, to dlaczego wystawiacie recenzję?

    Kiedyś w restauracji jadłam pierogi ruskie, smakowały jak odsmażane, miały taką twardawą przypieczoną skórkę. Poezja smaku Teraz myślę sobie, że może były one przygotowywane w taki właśnie sposób? Chętnie wypróbuję i wtedy zdam relację.
    Komentarz
  • iizabelaa, 2011-01-07 23:36:43
    iizabelaa
    brzmi pysznie,
    fajnie, że można je upiec dzień wcześniej,

    zrobię w najbliższym czasie,

    ale jestem ciekawa ile plus minus wychodzi pierogów z tej porcji,
    oraz jak długo je piec?
    Komentarz
  • iizabelaa, 2011-01-17 18:03:25
    iizabelaa
    3
    Zrobiłam i przeżyłam rozczarowanie,

    cisto zrobione dokładnie wg przepisu nie dałam rady zagnieść :-( Musiałam wlać praktycznie 200ml śmietany, żeby w końcu się związało.

    Czas przygotowania (45 min) podany tutaj jest bardzo zaniżony, bo 30 min trwa samo pieczenie, a do tego trzeba zagnieść, ciato, rozwałkować, wtkroić pierogi no i zrobić nadzienie (samo gotowanie kapusty trwa z 30min) mi zajęło to dużoooo więcej czasu.

    I trochę zmyliło mnie zdjęcie, bo na nim pierogi wyglądają jakby były przysmażone na patelni,
    a ciasto z przepisu nie ma nic wspólnego z takim efektem.

    Efekt jaki trzymamy w stosunku do nakładu pracy mnie nie usatysfakcjonował.

    Domownicy pierogi zjedli, większość powiedziała, że smakowało im nadzienie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe