Focaccia

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2010-02-21
  • Focaccia

Składniki:

Przygotowanie:

z mąki, drożdży, 1 łyżki oliwy, wody i 0,5 łyżeczki soli zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę żeby wyrosło.
Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i wykładamy na posypaną mąką blachę. Rozciągamy równomiernie na całą blachę i zostawiamy na około 15 minut, żeby podrosło.
Robimy kciukiem wgłębienia w cieście. Smarujemy po wierzchu łyżką oliwy, sypiemy gruboziarnistą solą i tymiankiem. Jeśli ktoś lubi można rozłożyć na wierzchu zielone oliwki, lub posiekane suszone pomidory.Tymianek można zastąpić lub wymieszać z rozmarynem i bazylią.
Piec około 25 minut w 200 stopniach.
Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła.
Najbardziej lubię focaccie moczoną w dobrej oliwie z oliwek z kapką octu balsamicznego.
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250ml.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Patucha, 2010-02-21 16:46:49
    Patucha
    Proste i na pewno smaczne - uwielbiam tymianek, a w połączeniu z suszonymi pomidorami i oliwkami to na pewno niebo w gębie. Na 100% wypróbuję
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-27 14:42:51
    kropka75
    Co to jest tak naprawdę? Zafascynował mnie przepis i teraz dumam jako co to jemy, jako przystawkę, na kolację, jako pizzę bez "wsadu"? To taki drożdżak na słono?

    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-27 17:11:48
    vesenka
    To takie pieczywko, właściwie dobrze to ujęłaś-pizza bez wsadu
    Przystawka przed głównym daniem, albo dodatek do innych potraw. Fajnie smakuje i moczone w dobrej oliwie ( oliwa może być wymieszana z octem balsamicznym i posiekaną cebulką) i jako pieczywo do sałatki i jako przegryzka w czasie oglądania filmu (na pewno zdrowsze to niż czipsy )
    Warto spróbować, bo pracy niewiele, a efekt smaczny
    Komentarz
  • Luba, 2010-03-19 08:20:07
    Luba
    2
    można to jeść na wiele sposobów, moje dzieci traktują focaccie jak chleb albo bagietkę.
    świetny przepis!
  • hania811, 2010-03-22 23:22:20
    hania811
    1
    Przepis poznałam dzięki Kuchni TV. U mnie sprawdza się na imprezach. Zwykłe pieczywo nigdy nie cieszy się powodzeniem a foccacia zawsze znika jako pierwsza.
    Idealne na wieczór przy winie i serach
  • kropka75, 2010-03-23 08:07:30
    kropka75
    A mnie to coś nie wyszło.

    Po 25 min. w 200 stopniach miałam twardego kapcia, suchego jak wiór.

    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-23 09:01:23
    vesenka
    Nie mam pojęcia dlaczego Może blacha zbyt duża? Powinna wyjść spieczona chrupiąca skórka i miękki środek.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-23 09:56:26
    kropka75
    Do jakiej blachy to jest porcja? Na jaką grubość rozciągasz to ciasto?

    Mnie wyszło jasne, nawet koloru nie złapało. Po prostu wyschło na wiór. Kawałek przykryłam oliwkami i serem - i tam było lepiej, choć i tak środek nie był puchaty, ale ta część z oliwą i ziołami była be.

    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-23 11:00:17
    vesenka
    Robię na blaszce około 25x20 i rozciągam na niej całe ciasto. Jak ustawiasz piekarnik? Góra dół? Termoobieg?
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-23 12:26:53
    kropka75
    No to moja blacha jest tylko ciut większa, ale nie naciągałam do brzegów, żeby nie było za cienkie.

    Nie ustawiam. Mój piekarnik nie piecze z dołu. Blacha wędruje na dół pieca, a piekarnik piecze tylko z góry. Termoobiegu nie używam z wyjątkiem sernika, bo wysusza.
    Komentarz
  • tymena, 2010-03-30 08:12:15
    tymena
    1
    Brzmi smakowicie Jeszcze nie robiłam ale na pewno sprópuje jako dodatek do sałatek i serów.
  • gryx82, 2010-03-30 23:46:43
    gryx82
    2
    Znakomity dodatek do serów i sałatek (że za Tymeną powtórzę), a także moczony bezpośrednio w oliwie, ze szczyptą soli, jako "samodzielne danie". Proste i pyszne zarazem. Btw - polecam nierafinowany olej rzepakowy, smak mojego dzieciństwa
  • skarbiatko, 2010-03-31 09:04:45
    skarbiatko
    2
    Bardzo dobra z topionym serkiem moim zdaniem,żeby wyszła taka jak Tobie Vesenko,trzeba mieć dobry piekarnik
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:37:09
    czarnazuzia1
    1
    doskonaly dodatek do salatek ,pycha
  • Soso, 2010-04-01 16:11:40
    Soso
    2
    Robię bardzo podobnie jak Ty i zawsze wychodzi pyszna

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe