Chrupiące coś niecoś

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-02-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące coś niecoś
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące coś niecoś
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące coś niecoś
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące coś niecoś

Składniki:

Przygotowanie:

Bagietkę przekroić wzdłuż - posmarować cienko masłem, pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki i rozłożyć na całej długości bułek, posypać ziołami prowansalskimi i położyć na to plastry sera. Piec 10 minut w piekarniku z termoobiegiem w 200 stopniach. SMAK PRAWDZIWYCH PRL-owskich ZAPIEKANEK Z DZIECIŃSTWA :)

UWAGA!!! w sezonie robię je z leśnymi grzybami - takie są najlepsze ;)

    Śr. ocena: 4.43 / recenzji: 23 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • juras23k, 2010-02-21 19:54:47
    juras23k
    3
    rozuemim że zamiast bakalji w skladnikach ma byc bagietka tak
    bo z początku zaintrygowały mnie bakalie i pieczarki hehe
    ale widzę że przepis bardzo prosty ale jakże smakowity uwielbiam zapiekanki ale dodałbym jeszcze jakąś szyneczkę zdecydowanie
  • Patucha, 2010-02-21 20:05:57
    Patucha
    oczywiście miała być bagietka
    Komentarz
  • kodeina, 2010-02-21 21:36:10
    kodeina
    przepis prosty,szybki i niedrogi
    taki jak lubię
    Komentarz
  • kodeina, 2010-02-21 21:42:24
    kodeina
    1
    ocena mi się nie dodała.
  • AnusiaPn, 2010-02-21 23:44:04
    AnusiaPn
    1
    zapiekanki! smak wakacji i dzieciństwa początkowo przeraziły mnie te bakalie w opisie aleee widzę że to błąd hehe ja również dodałabym szyneczkę i ketchup obowiązkowo
  • askor90, 2010-02-22 09:33:09
    askor90
    0
    Ja też już zaczęłam kombinować kiedy te bakalie
  • anetka832, 2010-02-22 10:58:27
    anetka832
    4
    Ech smak dzieciństwa, kiedy to nie było jeszcze typowych fast-foodów Niby taka potrawa-nic a smakuje. Robię często podobne zapiekanki, ale najcześciej lekko podsmażam pieczarki z cebulką. I oczywiście ten niezdrowy keczup, tak znienawidzony przez niektóre Wizażanki. A wersja deluxe - z dodatkiem szynki
  • askor90, 2010-02-22 20:07:17
    askor90
    Właśnie przyrządziłam dla siostry na kolację. Do jednej użyłam zwykłego sera żółtego, do drugiej mozzarelli. Mówiła, że palce lizać Pozdrawiam.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-23 10:33:09
    vesenka
    2
    Uwielbiam smak zapiekanek z pieczarkami. Tylko,że dla mnie pieczarki muszą być doprawione solą i dużą ilością pieprzu A najbardziej lubię gdy są najpierw przesmażone z cebulką. Pewnie dlatego,że u mnie w budkach sprzedawane były właśnie takie
  • Ag4, 2010-02-23 11:14:14
    Ag4
    1
    przepyszna kolacja !
  • cate_, 2010-02-23 15:17:26
    cate_
    1
    Zapiekanki rewelacja, często robię na kolację bo czas przygotowania bagietek jest niewielki, czasami dodaję wędlinkę i też są pyszne
  • Susanna, 2010-02-24 18:22:17
    Susanna
    Zapiekanki to podstawa - szybko, smacznie i niedrogo. Przepis prosty i sprawdzony
    Komentarz
  • Susanna, 2010-02-24 18:22:43
    Susanna
    2
    Ocena sie nie wpisała...
  • atena1975, 2010-02-24 19:51:19
    atena1975
    3
    No juz nic dodać nie moge bo wszystkie achy i ochy dodane dodam tylko że pysznie smakuje z masłem czosnkowym a na to wszystko co kto lubi czyli pieczarki sery szyneczka i ketchup obowiazkowo.
  • kropka75, 2010-02-28 21:37:27
    kropka75
    3
    Moja ulubiona socjalistyczna zapiekanka.

    Tyle że wolę wersję z podsmażonymi pieczarkami, z solą i pieprzem - ta wersja na świeżo wydaje mi się zbyt łagodna, muszę ją zlewać toną pikantnego ketchupu.

    Smak dzieciństwa. Ach...
  • zlosliwiec, 2010-03-01 14:19:19
    zlosliwiec
    -1
    Jadam do tej pory przy okazji zakupów w Makro - jest tam budka, gdzie podają takie frykasy

    Nie jestem pewien, czy świeże pieczarki do końca się komponują, osobiście wolę nieco już przetworzone za pomocą patelni.
  • dodaja, 2010-03-01 17:34:54
    dodaja
    1
    Szybkie, proste i smaczne

    Osobiście też lubie pieczarki przesmażone z cebulka i szyneczka też musi być.
  • uparta Marti, 2010-03-01 20:56:21
    uparta Marti
    1
    ja także nie preferuję surowych pieczarek prosto na bułkę. muszę je podsmażyć. i jeszcze dodaję jaką szynkę.szybka i i niestety mało dietetyczna kolacja
  • Patucha, 2010-03-01 21:01:31
    Patucha
    ja za to wolę surowe
    Komentarz
  • alkamor, 2010-03-01 22:02:00
    alkamor
    0
    uwielbiam domowe zapiekanki!!
  • malinka118, 2010-03-04 16:17:21
    malinka118
    0
    Zdecydowanie są lepsze z przesmażonymi pieczarkami, najlepiej z cebulką.
  • skimos, 2010-03-05 22:12:59
    skimos
    1
    Ostatnio nawet sobie taką zrobiłam
    Ale! Pieczarki lepiej podsmażyć przed nałożeniem na bagietki, do tego o niebo lepiej smakuje z szynką/cebulką
    Ser lepszy byłby starty, a nie w plastrach.
    I keczup na wierzch - pychotka
  • awia, 2010-03-05 22:18:03
    awia
    1
    Uwielbiam tego typu zapiekanke ale robie ją inaczej.
    Pieczarki, zeby byly dobre surowe trzeba pokroic, osolić, dobrze popieprzyć i posypać natką pietruszki (najlepiej świeża) do tego dorzucic posiekaną drobno cebulkę i zostawic na conajmniej kilka godzin zeby sie przegryzło.
    A i ser zolty musi byc starty, zupelnie inny smak ma.
  • Patucha, 2010-03-05 22:23:46
    Patucha
    zdecydowanie wolę dużo sera i dlatego kładę plastry - lepiej się stopią niż starty ser - a pieczarki surowe posypane ziołami prowansalskimi smakują wybornie
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-04-03 13:11:52
    karolcia198506
    1
    Takie zapiekanki często u mnie goszczą, są smaczne i szybko się je robi osobiście wolę z podsmażonymi wcześniej pieczarkami
  • mww, 2010-05-12 09:32:56
    mww
    1
    Nie próbowałam z surowymi pieczarkami, zawsze podsmażam dzień wcześniej, a na bagietke już po upieczeniu daję surówkę i oczywiście ketchup....
  • isabelmm, 2010-05-20 23:04:47
    isabelmm
    -1
    Takie małe coś niecoś, a cieszy Ja również najpierw podsmażam pieczarki, a na wierzch ścieram zazwyczaj 2 gatunki sera, a jak wracam z gór - to i oscypka dodaje.
  • ImmortalLover, 2010-07-02 18:04:15
    ImmortalLover
    -2
    Uwielbiam! Do tego czasem wkrajam kiełbasę i obowiązkowo z keczupem
  • ewelline, 2012-04-19 03:00:01
    ewelline
    -1
    Najprostsza, tradycyjna wersja zapiekanki. Pyszna oczywiście! Można dodać coś więcej jak jest pod ręka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem