budyń home made

autor: , kategoria: inne desery, bezglutenowe , dodano: 2010-02-21
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! budyń home made
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! budyń home made
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! budyń home made
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! budyń home made

Składniki:

Przygotowanie:

do dużego kubka wlać pół szklanki mleka i wsypać mąkę.
dokładnie wymieszać.
resztę mleka podgrzać dodać aromat i cukier.
gdy mleko będzie już wrzało wlać mleko z mąką ciągle mieszając by nie powstały grudki.gdy masa będzie już gęsta zdjąć z ognia.
przelać do salaterek i smakować się budyniem ze świadomością,że zrobiliśmy go własnoręcznie i nie ma tylu chemicznych dodatków;)

a teraz wariacje na ten temat:
1-gdy dodamy mniej mąki budyń będzie żadszy a wtedy super smakuje wymieszany z owocami

2-gdy po zdjęciu z ognia budyń "nieprzypasuje nam"co do konsystencji można dodać żółtko albo łyżkę masła i dokłądnie wymieszać.

3-jeżeli chcemy zrobić inny smak wystarczy dodać inny aromat lub
a)dodać kakao do mleka które podgrzewamy
b)bakalie,karmel,czekoladę itp dodajemy dopiero po zdjęciu z ognia.

4-można przelać do miseczek poczekać kilka/kilkanaście minut aż zastygnie i wywrócić je na talerzyk.wtedy polewamy sosem np malinowym i mamy puszny i śliczny deserek idealny na przyjęcia.

ps.
na zdjęciu widać jak budyń podany jest z okruszkami z ciastek orzechowych.
fajnie było się tak do nich "przebijać"przez budyń.:)

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Srebrna Lisica, 2010-02-22 13:04:38
    Srebrna Lisica
    1
    Świetny, prosty pomysł, zwłaszcza z okruchami ciastek.
  • Berlinianka, 2010-02-22 15:53:59
    Berlinianka
    O ja durna, patrzyłam na zdjęcie i myślałam, że to smalec! xD
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-22 18:36:24
    juras23k
    heh nawet nie wpadłem na to,że może on wyglądać jak smalec heh chociaż może i na zdjęciu tak wygląda bo na żywo napewno nie
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-23 01:34:24
    Berlinianka
    0
    Wierzę hehe
    Fajny patent z ciastkami pod budyniem, zwykłe herbatniki też by się sprawdziły pewnie i w najbliższym czasie to sprawdzę.
    Przepis dobrze opisany, urozmaiceń podano aż nadto, nie zostawiłeś ludziom miejsca na własną inwencję, hahah
  • rapifen, 2010-02-23 02:15:17
    rapifen
    hahaha ale ja tak samo, też wydawało mi się że to smalec
    Komentarz
  • numb05, 2010-03-03 15:20:51
    numb05
    1
    nie jem "na sucho" bo ogólnie nie przepadam za budyniami, ale za to używam z IDENTYCZNEGO PRZEPISU (nawet proporcje takie same ) do wszelkich możliwych ciast zamiast gotowego budyniu, a czasem też do przekładania zwykłego biszkoptu. i też często na to pokruszone ciacha czy orzechy. niebo w gębie.
  • blue_apple, 2010-03-04 20:24:48
    blue_apple
    1
    pomyślałam sobie, że to będzie taki zwykły przepis, bo co może być wyjątkowego w budyniu, ale opis jest tak obszerny, zaproponowane tyle różnych ciekawych kombinacji, że aż zachęciłaś do spróbowania


    świetna alternatywa dla budyni z torebki.
  • gabka9, 2010-03-08 13:53:50
    gabka9
    1
    5 za propagowanie domowych, zdrowszych odpowiedników chemii z torebki oraz za fantastyczny pomysł z okruszkami
  • marissima, 2010-06-08 22:18:16
    marissima
    Zgadzam się całkowicie z poprzedniczką,uwielbiam domowe przepisy nie zawierają tyle chemii i konserwantów są przyjazne dla małych brzuszków
    Komentarz
  • Nolee24, 2010-10-24 16:39:57
    Nolee24
    Pomysł z okruchami ciastek jest swieny napewno go wyprubuję
    Komentarz
  • kasia.diet, 2011-01-19 12:18:24
    kasia.diet
    1
    przed chwila skonsumowalam szybko sie robi, w smaku w zasadzie nie rozni sie od budyniu z gotowca a na pewno zdrowszy jest. niestety wyszedl mi za gesty (taki za przeproszeniem glut:P),ale to juz moja wina, a pol gwiazdki odjelam bo czuc gorzki posmak aromatu (a dalam mniej niz w przepisie). ja przelozylam budyn plasterkami banana ogolem bardzo dobry, na pewno bede go robic czesciej
  • rima19, 2011-02-16 00:01:26
    rima19
    2
    wspanialy wzielo mnie na slodkie akurat, a taki budyn jest szybki i lekki zamiast smietankowego dalam aromat migdalowy i dosypalam platki orzechow dla urozmaicenia bardzo dobry, ale na przyszlosc dam mniej maki, bo troszke za gesty mi wyszedl
  • nagi_aniolek, 2012-04-11 10:55:42
    nagi_aniolek
    1
    Zrobiłam w wersji dietetycznej ze słodzikiem i skrobią kukurydzianą, jest pycha, na pewno będę jeszcze eksperymentować ze smakami i dodatkami. Że też wcześniej nie wpadłam na to, jak zrobić taki domowy budyń
  • ula2689, 2013-06-15 13:45:56
    ula2689
    1
    Faktycznie trochę za gęsty wychodzi,nastepnym razem dodam 1 łyzkę mąki mniej,ale ogólnie bomba!
  • studentkaAM, 2014-05-28 18:30:57
    studentkaAM
    0
    U mnie to samo. Na przyszłość dodam mniej mąki o 1/2, bo nawet nie tyle że wychodzi za gęsty, co po prostu za bardzo czuc tą mąkę w smaku. U mnie modyfikacja taka, że zamiast cukru - cukier waniliowy plus aromat rumowy, bo tylko takim dysponowałam na stanie Podany ze świeżymi truskawkami, pycha

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe