Spaghetti z kuleczkami mięsnymi na cukinii

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-02-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z kuleczkami mięsnymi na cukinii
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z kuleczkami mięsnymi na cukinii

Składniki:

Przygotowanie:

Sos pomidorowy: składniki od pierwszego (pomidorów) do bazylii włącznie.
Kuleczki: od mięsa mielonego do pieprzu czarnego.
Przygotowanie:
Wstawiamy osoloną wodę na spagetti aby się zagotowała i gotujemy makaron al dente. W tym czasie, przygotowujemy sos. Siekamy nożem oczyszczone 3 ząbki czonsku. W małym rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy posiekany czosnek, smażymy chwilkę i dodajemy pomidorki z puszki oraz przecier. Doprawiamy. I dusimy kilka minutek. Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i odstawiamy z ognia (nie dusimy świeżej bazylii bo straci aromat).Następnie przygotowujemy kuleczki. Mięso wykładamy do miski, dodajemy do niego bułkę tartą, jajo, zioła oraz posiekaną drobno cebulkę. Ręką dobrze mieszamy wszystkie składniki w misce. Na koniec doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy z mięsa kuleczki i smażymy na średnim ogniu ok 10 minut, obracając w tym czasie kuleczki,
aby się ładnie zrumieniły z każdej strony. Cukinię parzymy wrzątkiem i nie obieramy ze skórki lecz kroimy wzdłuż i obieramy specjalnym
nożykiem do obierania warzyw. Ugotowane al dente spaghetti odcedzamy, hartujemy i wykładamy porcjami na talerze. Na makaronie
układamy sos pomidorowy (jeśli wystygł, można go podgrzać 2 minutki), cukinię i kuleczki mięsne.
Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hania811, 2010-02-22 14:15:04
    hania811
    Robiłam nie raz i uwielbiam. Smaczne i efektowne danie!

    Zdjęcie mówi samo za siebie.
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-22 14:15:55
    hania811
    1
    Oczywiście 5 gwiazdek...wyżej zapomniałam dodać
  • La Monica, 2010-02-23 08:54:34
    La Monica
    Dziękuję Haniu
    Komentarz
  • carmelova, 2010-02-28 12:31:26
    carmelova
    1
    Piękn e zdjęcie i na pewno pyszna potrawa. Jest w niej wszystko to, co lubię. Dzięki Tobie mam pomysł na kolejny obiad Zawsze to coś innego niż klasyczne bolognese.
  • vesenka, 2010-03-30 15:53:42
    vesenka
    2
    wygląda przepysznie I prosto w przygotowaniu. Myślę,że w najbliższym czasie zrobię. Szczególnie,że uwielbiam chyba wszystko co ma w składzie cukinię i pomidory.
    Na jakim oleju smażysz mięsko?
  • La Monica, 2010-04-01 08:59:50
    La Monica
    carmelova - dziękuję!

    vesenka - do dań włoskich używam tylko oliwy z oliwek np. gdy smażę kuraka, ale tutaj akurat użyłam oleju - kujawskiego, słonecznikowego, z pierwszego tłoczenia
    I dziękuję!
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-27 02:13:21
    ewelline
    Twoje przepisy wszystkie wyglądają nieprzyzwoicie apetycznie!!! Wszystko przez te zdjęcia! Oczywiście każdy preferuje inne smaki, ale najprostszy przepis w Twoim wykonaniu wygląda tak świetnie ze ma ochotę się go przyrządzić! :
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-27 02:13:53
    ewelline
    1
    no 5 gwiazdek oczywiście
  • La Monica, 2010-07-27 21:15:48
    La Monica
    ewelline -dzięki wielkie
    Komentarz
  • M, 2011-05-19 22:01:36
    M
    1
    Pyszne! Smakowało zarówno mi, jak i mojemu chłopakowi! Co prawda, przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale pomysł z mini-kotlecikami jest po prostu świetny - sama bym na to nie wpadła. Lubię kucharzyć i wiem już, gdzie będę szukać inspiracji.
  • La Monica, 2011-05-20 09:53:19
    La Monica
    M - dziękuję i cieszę się, że smakowało
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem