Spaghetti prościutkie

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-22
  • Spaghetti prościutkie

Składniki:

  • spaghetti [1 op.]
  • przyprawa do spaghetti bolognese [2 op.]
  • mielona wieprzowina [2 op.]
  • cebula biała [1 ]
  • czosnek [2 ząbki]
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • pomidory
  • papryka
  • ogórek konserwowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania tłuszczu.w tym czasie kroimy czosnek i cebule. Wrzucamy na patelnie (a właściwie rondel gdyż sosu wychodzi dużo).

W tym czasie kroimy paprykę, czy pomidory czy ogórki w kosteczkę i wrzucamy na patelnie aby się podmazyły po około 5 minutkach dolewamy wody i przykrywamy naczynie pokrywką, aby się wszytsko poddusiło na około 7 minut.

Wyjmujemy mięsko z puszki kroimy w kostkę- dodajemy do naszych warzyw,mieszamy, znów czekamy około 5 minut, aż wszystko się poddusi.
Rozrabiamy dwa sosy bolognesse(lub napoli-jak kto woli) i wlewamy do naszej potrawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Do smaku możemy dodać pieprz sól bazylię lub oregano.

Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti-choć ja podawałam już ten sos z innymi typu penne np. oraz z kluseczkami kładzionymi domowej roboty lub ryżem.

Na koniec posypać startym żóltym serem:)Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem